fbpx
A gyermek általános állapotának megítélése
A gyermek általános állapotának megítélése

Egy gyermek betegsége óhatatlanul szorongást, aggodalmat vált ki a szülőkből, hozzátartozókból. Éppen ezért fontos mindenki számára annak az ismerete, hogy milyen szempontok alapján lehet megítélni egy gyermek általános állapotát, mely alapvetően meghatározza a teendők sürgősségét. Fontos azt is megjegyezni, hogy minden betegség egy dinamikus állapot, folyamatosan változnak a tünetek, azok hevessége, így érdemes és el is kell végezni az általános állapot ismételt felmérését.

1. A sírás minősége, a beszéd jellege

Az egészséges baba sírási hangja erőteljes, megszokott színezetű, az egészséges gyermek beszéde sem tér el a megszokottól. A feltett kérdésekre az adott helyzetben elvárható módon felel. Figyelemfelhívó, ha a pici sírása enyhén eltér a megszokottól, ha gyengébb, hüppögő, illetve, ha egy gyermek szavai erőtlenek, egyhangúnak tűnnek, vagy épp ellenkezőleg izgatottak, panaszosak.

Mindig kórosnak kell tekinteni, ha egy baba sírása gyenge, nyöszörgő vagy kifejezetten magas hangú, sikításokban nyilvánul meg, vagy ha egy gyermek zavartan számol be panaszairól, ha súlyos beteg benyomását kelti, vagy egyáltalán nem reagál felszólításunkra.

2. A sírás, illetve a viselkedés változása külső ingerekre

Meg kell figyelni, hogy történik-e változás a baba sírásában, ha az édesanya felveszi, simogatja a picit, vagy megváltozik-e a gyermek addigi viselkedése a segítségére sietők megjelenésekor.

Ha gyorsan megnyugszanak, elégedettek, akkor biztosan nincs nagy baj a háttérben.

Amennyiben a baba szakaszosan tovább sír, vagy a nagyobb gyermeket csak átmenetileg, részlegesen sikerül csak megvigasztalni, akkor valami enyhébb kiváltó ok még biztosan maradt a háttérben, amit csak enyhít a közvetlen fizikai kontaktus, a megnyugtató jelenlét.

Ha a fentiek ellenére folyamatosan tovább sír a baba vagy alig reagál, vagy a gyermek reakciói érdemben nem változnak a környezetének ingereire, akkor sírásának, a szokatlan viselkedésnek komolyabb oka lehet.

3. Környezet kezdeményezéseire (puszi, érintés, vigasztalás, ölelés) adott válasz

Normálisan a picik mozgékonysággal, figyelemmel reagálnak a közeli családtagok hangjaira, érintéseire, míg a nagyobbak a szokásaiknak megfelelően reagálnak, viselkednek.

Enyhébb eltérést jelez, ha a gyermek figyelme, ébersége csak rövid időre kelthető fel, és mindig kóros, ha arckifejezése aggodalmat sugároz, lehangolt, válaszreakciói renyhék, érzelmektől mentesek.

4. Éberség, étvágy

Normálisan az egészséges gyermek életkorától függetlenül a napi ritmusának megfelelően ébred, aktivitása megszokott, étvágya nem különbözik a korábban tapasztaltaktól, alvása nyugodt, pihentető.

Enyhe eltérést jelez, ha nehezebben ébreszthető vagy a szokásoshoz képest többet alszik, kevésbé aktív, étvágytalan, nem kívánja az ételeket.

Minden esetben kóros, ha nem, vagy alig ébreszthető, ha nem, vagy alig etethető, elutasítja az étkezést.

5. A bőr színe

Normálisan az egészséges gyermek bőrének színe – az alkati jellemzőket figyelembe véve – rózsás,  enyhén kóros, ha a kezek, lábak sápadtak vagy szederjes, lilás színűek.

Minden életkorban és mindenképpen kóros, ha testszerte tartósan sápadt, vagy szederjes, vagy hamuszürke, esetleg márványozott a bőr.

6. A gyermek folyadékellátottsága

A szervezet folyadékellátottsága és folyadékegyensúlya alapvetően határozza meg a közérzetet. Jó folyadékellátottság mellett a bőr rugalmas, a nyelv nedves, és megszokott mennyiségű vizeletet van a pelenkákban, illetve kellő gyakorisággal megy el a gyermek pisilni.

Enyhén kóros, ha a nyelv szárazabb és a megszokottnál kevesebb a vizeletmennyiség, míg kóros, ha a bőr száraz, könnyen ráncolható és csak lassan simul ki, esetleg, ha püffedt, ödémás. Nagymértékű folyadékhiány esetén a szemek feltűnően beesettek, a nyelv kifejezetten száraz, az ajkak cserepesek, és alig van vagy egyáltalán nincs vizelet.