fbpx

A lázcsillapítással kapcsolatos javaslatok az elmúlt évek során jelentősen változtak. Míg korábban egyértelműen az volt az álláspont, hogy a lázas gyermek testhőmérsékletét akár gyógyszeresen, akár fizikális módszerekkel (hűtőfürdő, hűtőborogatás) csillapítani kell, ma már nincs így. Ha röviden akarnánk összefoglalni, akkor manapság nem javasolják a lázcsillapítást, adható a gyermek általános állapotának függvényében.

Megítélésünk szerint ez a tömör megfogalmazás félreértésekre adhat okot, ezért egy picit részletezzük a mögöttes tartalmakat. A láz tulajdonképpen jó dolog! Felhívja a figyelmünket arra, hogy valami nem megszokott dolog történik a gyermekünk szervezetében.
Mennyi visszafordíthatatlan állapotot lehetne megelőzni, ha más esetben is lenne egy hasonló belső „vészcsengőnk” (pl. magas vérnyomás, magas vérzsírszintek, magas vércukorszint esetén)!

A másik haszon, hogy a fertőzés okozta láz esetén a megemelkedett testhőmérséklet a kórokozók számára olyan környezetet teremt, amely nem ideális a szaporodásukhoz. Ráadásul a gyermek saját védekező rendszerének az elemei is aktívabban működnek láz esetén!
A védekezőképesség fokozása érdekében előnyös, ha nem teljesen láztalan a gyermek!

Az is igaz, hogy a lázcsillapítók adásával nem lehet lecsökkenteni a betegségben eltöltött napok számát, alkalmazásuk gyógyszerterhelést jelet a szervezet számára.

Miért adjunk egy egyébként jó általános állapotú gyermeknek gyógyszert? Jogos felvetés. A hűtőfürdő vagy hűtőborogatás micsoda kellemetlenség az egyébként is didergő gyermek számára. Első hallásra ez is igaz.

De az alábbiak végig gondolása árnyalja a képet!

A hűtőborogatás kérdése. Tényleg kifejezetten kellemetlen a lázas gyermek számára, ha hideg vizes lepedőbe csavarják, vagy hideg vízbe teszik. De nem ez a fizikális lázcsillapítás kivitelezésének technikája!!!
A kellemes hőmérsékletű vizes törölköző vagy fürdővíz a fokozatos hűlése, hűtése során a víz nagy hőtárolási kapacitása révénfokozatosan von el hőt a felhevült testből, és az a pár fokkal alacsonyabb környezet felé áramlik. Ezzel a technikával a fizikális lázcsillapítás nem kínzás! Ha a gyermek kellemetlenségként éli meg, akkor pedig pillanatok alatt megszüntethető!

Ezek után legyen okos egy szülő! Mit tegyen, ha lázas a gyermeke?

Összefoglaljuk a lázcsillapítás fontosabb tudnivalóit:

  1. Ne essen pánikba, hiszen kapott egy hasznos jelzést, hogy gyermeke aktuálisan fokozottabb figyelmet igényel!
  2. Tudja azt, hogy a láz, a magasabb testhőmérséklet a gyermek védekezőreakciójának a része, tehát hasznos dolog, nem kell mindenáron a láztalanság elérésére törekedni, hiszen ezzel a fenti védekezés hatékonyságát tompítjuk!
  3. Öltöztesse lazább ruhákba, melyek nem gátolják a test hőleadását!
  4. Növelje meg a folyadékbevitelt, hiszen fokozott a szükséglet! Legyen annyi vizelete a gyermeknek, mint egészséges állapotban!
  5. A helyesen kivitelezett fizikális lázcsillapításnak – amennyiben a gyermek nem jelez kellemetlenséget – is lehet közérzet javító hatása, önmagában nem ördögtől való. Természetesen, ha nem esik jól a gyermeknek, akkor ne csináljuk, van épp elég baja.
  6. Ha szemmel láthatóan megviseli a gyermeket a láz vagy a hozzá kapcsolódó egyéb tünetek (pl. fejfájás), akkor ne legyen lelkiismeretfurdalásunk, ha láz- és fájdalomcsillapító gyógyszert adunk neki! Ügyeljünk arra, hogy azt megfelelő dózisban kapja, de kerüljük a felesleges túlgyógyszerezést!
  7. Érezze a gyermek a fokozott odafigyelésünket, törődésünket, hiszen már ez is közérzetjavító lesz számára.