fbpx
Apgar-teszt
Az Apgar-teszt fontossága

Az Apgar-teszt az egyik első vizsgálat, amelyet az újszülötteken végeznek, hogy értékeljék általános állapotukat közvetlenül a születés után. Ebben a blogbejegyzésben Dr. Kovács Tibor, tapasztalt csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos segít megérteni ennek a tesztnek a jelentőségét.

Mi az Apgar-teszt és miért fontos?

Az Apgar-teszt az újszülöttnek az általános állapotának a megítélésére szolgáló objektív teszt gyakorlatilag 5 paramétert vizsgálnak a születést követő 1. az 5., illetve a 10. percben. Ez a teszt kulcsfontosságú az újszülöttek korai ellátásában és az esetleges szükséges beavatkozások azonosításában.

Az 5 paraméter bemutatása

  • Légzés: A légzés értékelése kulcsfontosságú, mivel az újszülöttnek át kell állnia az anyaméhen belüli környezetről a külvilágban való önálló légzésre. Erős sírás jelezheti a tüdő megfelelő kibontakozását és az egészséges légzési funkciót. A baba sírása lehet erős és ritmikus vagy gyenge, szabálytalan.
  • Szívfrekvencia: A pulzusszám az újszülött keringési rendszerének állapotát tükrözi. A magasabb pulzusszám általában azt jelzi, hogy a szív egészségesen működik.
  • Bőrszín: A bőrszín (ami lehet rózsaszín, kék vagy sápadt) értékelése fontos az oxigénellátás és a keringésirendszer állapotának felméréséhez. A teljesen rózsaszín bőr azt jelzi, hogy az újszülött megfelelően kap oxigént és a keringése jól működik.
  • Izomtónus: Az izomtónus értékelése fontos, mert az újszülöttek normális állapotban aktívak és mozgékonyak. Az alacsony izomtónus jelezheti az újszülött állapotának lehetséges problémáit, ilyenkor az izmok feszességét és a spontán mozgásokat vizsgálják.
  • Reflexingerlékenység: A reflexek értékelése segít megállapítani az újszülött idegrendszerének állapotát és az ingerlékenységét. Az erőteljes reakciók jó neurológiai funkciót jeleznek.

Az Apgar-teszt értékelése és jelentősége

A teszt eredményei alapján az orvosok gyorsan felmérhetik, hogy szükség van-e különleges ellátásra vagy beavatkozásra. Egy magas pontszám (8-10 pont) azt jelzi, hogy a baba jól alkalmazkodik az új környezethez, míg egy alacsonyabb pontszám azonnali orvosi figyelmet igényelhet.

Mindegyik paramétert 0, 1, illetve 2 ponttal lehet jellemezni abban az esetben, hogyha a babának az összlétszáma 8-10 pont, az azt jelenti, hogy teljesen normális az alkalmazkodóképessége különösebb extra teendőt nem igényel.

Abban az esetben, hogyha ez a pontszám alacsonyabb, akkor átmeneti kis adaptációs problémája van a picinek. Ilyenkor legtöbbször fizikális ingerekkel kicsi dörzsölgetésekkel a pici az életfunkciói spontán javulni szoktak.

Abban az esetben viszont, hogyha az Apgar-értékek az alsó tartományba esnek, akkor előfordul, hogy intenzív ellátásra szorul a baba akár lélegeztetésre, újraélesztésre.

Hogyan segíthetünk az alacsony Apgar-értékkel született babáknak?

Dr. Kovács Tibor megosztja velünk, hogy az alacsony Apgar-értékkel született babáknak milyen típusú ellátásra lehet szükségük, beleértve a fizikális stimulációtól kezdve az intenzív orvosi ellátáson át az úgynevezett hipotermiás kezelésig, amely az oxigénhiányos károsodások mértékének csökkentését célozza.

A károsodás csökkentése érdekében beépült az újszülött ellátásba az úgynevezett hipotermiás ellátás, amikor a babát hűtik pontosan amiatt, hogy a sejtek alap oxigén szükségletét mérsékelni lehessen, így elkerülve a későbbi károsodások a mértékét. Amennyiben az újszülött központi idegrendszerét az oxigénhiány súlyosan károsítja, már az újszülöttkori vizsgálatok során észre lehet venni a tartós idegrendszeri sérüléseket és bénulásokat, amelyek hosszútávú rehabilitációs ellátást igényelhetnek.

Ugyanakkor léteznek enyhébb oxigénhiányos állapotok, amelyek későbbi életkorban okozhatnak eltéréseket, ezek megnyilvánulhatnak tanulási zavarokban, memóriazavarokban, akár viselkedészavarokban. A legfontosabb, hogy a szülés során minél kisebb oxigén károsodás következzen be, ha mégis vannak erre utaló jelek, azt mielőbb szakszerűen orvosolni kell.