fbpx
Fertőző szemölcsök
Fertőző szemölcsök

A humán papilloma vírus (HPV) fertőzés igen elterjedt a népességben, különösen gyakori iskoláskorú gyermekek között. Tünetmentes hordozás is van, ami nagy jelentőségű felnőtt nőbetegeknél. Ismert a vírus és a méhnyakrák közötti oki összefüggés. Szerencsére ma már rendelkezésre állnak vakcinák, amit pubertáskorú lányoknak ajánlanak megelőző céllal.

A vírusnak több mint 50 típusa ismert. Az egyes típusok (HPV1 és HPV2) a bőrön, mások (HPV6 és HPV11) a száj és a gége nyálkahártyáján hoznak létre fertőző szemölcsöket. A nemiszervek nyálkahártyáján él, a már említetteken kívül, a HPV16 és 18-as típus, ezek a „magas rizikójú” onkogén (rosszindulatú daganatos elváltozást elősegítő) típusok.

A vírus megtelepedését és szaporodását genetikai hajlam, helyi tényezők és az immunrendszer aktuális állapota befolyásolja. A betegség lefolyása egyéni, de mindenképpen több hónap, sőt év.  A kezeléssel a mértéktelen terjedést, a fertőzés továbbadását igyekszünk megakadályozni.

A „közönséges fertőző szemölcsök” kézujjakon, körömágy területén, köröm alatt, de testszerte bárhol előfordulhatnak kisebb-nagyobb számban. A vírus megtelepedését sérülések, körömrágás teszi lehetővé.

A talpi mély „tüskeszemölcsök” szintén a fertőző szemölcsök csoportjába tartoznak, fájdalmasak, néha a járást is akadályozzák. A fertőzés lap szerinti terjedésével óriás növedékek, a lábon „mozaikszemölcsök” alakulnak ki. Statikai hibák, lábizzadás erre hajlamosít, és legtöbbször uszodából ered a fertőzés.

Orrnyílásban, száj környékén előfordulnak néhány miliméteres szálas növedékek. Krónikus nátha, orrpiszkálás, rágógumi, az ajkak nyaldosása következtében kialakuló apró sérülések adnak erre alapot.

A nemi szervek nyálkahártyájára, a végbél környékére legtöbbször a saját kezével viszi át a fertőző szemölcsöket a gyermek.  Ilyenkor számolni kell viszketést, bőrsérülést okozó tényezőkkel, bélférgességgel, vizeletcsepegéssel, folyással is.

A helyi kezelésben hámlasztó, a vírus szaporodását gátló ecsetelőket, tapaszokat használunk.

A környező bőrt védeni kell maró hatásuktól. A kezelést ki kell egészíteni a felpuhult szemölcsök koptatásával, lecsiszolásával, ami egy-két kisebb szemölcs esetében eredményes lehet. Az otthoni kezelés időigényes, kellemetlen, a gyermek védekezik ellene. Ha nem rendszeresen végzik, vagy idő előtt abbamarad, gyakori a visszanövés, terjedés.

A sebészi úton való eltávolítás, elektromos vagy lézeres roncsolás fájdalmas és sebet, majd heget hagy a bőrön, ugyanakkor gyakori a visszanövés.

A folyékony nitrogénnel való fagyasztás sikeresebb és előnyösebb több szempontból: gyors és olcsó, nem kell érzésteleníteni, csak rövid ideig tartó fájdalmat okoz, helyes technikával seb nem keletkezik, nyomtalanul gyógyul és kevesebb a visszanövés.

Ígéretesek a korszerű immunmoduláns kezelések, amelyek talán a legkevesebb kellemetlenséggel járnak, de hosszú távú eredményességüket még nem volt idő lemérni. Ennek akadálya a magas áruk is.