fbpx
Húgyhólyag-gyulladás
Húgyhólyag-gyulladás

A húgyhólyag-gyulladás tünetei

Húgyhólyag-gyulladás esetén a gyermek az alhas középső részén érzett fájdalomra panaszkodik, gyakori vizelési ingere van, emiatt többször ürít kis mennyiségű vizeletet, és úgy érzi, mintha vizeletürítés után visszamaradna vizelet a húgyhólyagjában.

Lányok különösen hajlamosak rá a rövid, védtelenebb húgycső miatt. Laborvizsgálattal a vizeletben vér, genny, esetleg fehérje is kimutatható.

Ok

A leggyakoribb kiváltó tényezője a húgyhólyag-gyulladásnak az E. coli nevű, székletben megtalálható baktérium, aminek különös kötődési képessége van a húgyutak nyálkahártyájához, és a húgycsövön keresztül, úgynevezett felszálló jelleggel okoz gyulladást. Időnként más baktériumok illetve vírusok is kiválthatják a betegséget.

Teendő

A húgyhólyag-gyulladás kezelése két irányból történik. Egyrészt fontos a folyadékbevitel megnövelése annak érdekében, hogy a nagyobb mennyiségben kiválasztódó és ürített vizelet mintegy „kimossa” a kórokozókat. Előnyös hatású ilyenkor a cickafark tea fogyasztása.

Emellé a vizeletben jól kiválasztódó antibiotikumot kell szedni, melynek hatására körülbelül másfél napon belül már érezhetően mérséklődnek a kellemetlenségek.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a kellemetlen tüneteket okozó visszatérő húgyhólyag-gyulladást?

A rövid húgycső miatt különösen kislányok esetében fontos, hogy megtanítsuk a helyes altesti higiénét. A WC használata után szeméremtestüket, végbélnyílásuk környékét a kislányoknak mindig a szeméremtest felől a végbélnyílás irányába kell törölni. Ellenkező esetben ugyanis pont a húgycsövük irányába törlik az esetleges kórokozókat. Nagyon fontos, hogy a gyermek rendszeresen ürítse ki hólyagját. Főleg az óvodáskorúaknál szokott jellemző lenni, hogy a nagy játékban elfelejtenek WC-re menni, és vizeletüket a kelleténél tovább tartják vissza. Ennek azon túl, hogy a has préselésekor vizeletbecsorgást okozhat, az lesz a következménye, hogy a felszálló húgyúti fertőzésre, így húgyhólyag-gyulladásra is hajlamosabbá válik. Hasonló problémát okoz, ha az iskoláskorúak a mellékhelységek higiéniás viszonyait ismerve nem mennek WC-re az iskolában.

A székrekedés szintén hajlamosíthat alsó húgyúti fertőzésre, ezért amennyiben a gyermeknél ilyet tapasztalunk, akkor fontos annak rendezése is.

Duci kislányoknál a pisiléskor felvett ülő helyzet a combokat összetartja, ami vizelési akadályt, elégtelen hólyagürülést és következményesen visszatérő húgyhólyag-gyulladást eredményezhet. Fontos, hogy vizeléskor ne szorítsák össze combjaikat! Ezek megelőzésére célszerű rávenni az ilyen gyermeket, hogy a WC-re fordítva üljön, és ekkor óhatatlanul széttárva tartja combjait.

Gyakori, hogy a szexuális életet elkezdő tini lányok visszatérő húgyhólyag-gyulladással jelentkeznek. Ennek kivédése érdekében tanácsos az együttlét előtt és után hólyagjukat kiüríteni.

Visszatérő húgyhólyag-gyulladás megelőzésre ajánlott még a vörös áfonya rendszeres fogyasztása, melyről igazolt, hogy csökkenti az alsó húgyúti fertőzésre való hajlamot.