fbpx

Krupp szindróma: heveny, felső légúti szűkülettel járó, fertőző és nem fertőző betegségek által előidézett tünetegyüttes. Ezek a kórképek a következők: heveny fertőzéses, szűkületet okozó gégegyulladás, heveny, szintén szűkületet okozó gége-, légcső- és esetleg hörgő-gyulladás, gégefő-gyulladás, de ide sorolhatók a gégében, légcsőben megakadó idegentest félrenyelése, valamint az átlagostól eltérő, kruppra emlékeztető módon zajló gége- vagy légcsőgyulladások (veleszületett vagy nagy ritkán daganat miatti gége- vagy légcsőszűkületek következtében).

Valamennyi kórkép felső légúti szűkületet okoz, de annak mértéke, és ezáltal a tünetek súlyossága mindig egyedi és az aktuálisan változó. Fontos ugyanakkor annak az objektív megítélése, hogy mekkora a baj. Ehhez nyújt segítséget az úgynevezett krupp skála, ami a tünetek hevességét pontozza, és az összesített pontszám alapján következtethetünk a súlyosságra.

Krupp skála

Pontszám012Összesen
Belégzési hangNormálisHangosGyenge
StridorNincsBelégzéskorBe- és kilégzéskor is
KöhögésNincsRekedt sírásUgató
Behúzódás, orrszárnyak mozgása légvételkorNincsBelégzéskor a szegycsont teteje felett behúzódás látszikAz előző + a bordaközök is behúzódnak légvételkor
Szederjesség az ajkakonNincsSzobalevegőnOxigén adása mellett is
Összesen

Állapot:                                  Összpontszám:

Enyhe                                     1-2 pont

Mérsékelten súlyos               3-5 pont

Súlyos                                     6-10 pont

Leggyakrabban a heveny, szűkülettel járó gégegyulladás fordul elő. Többnyire az ősztől tavaszig terjedő időszakban, rendszerint enyhe nátha, esetleg köhögés után, leginkább az éjszakai, hajnali órákban a szülők a gyermek mélyhangú, kutya- vagy fókaugatásszerű köhögésére ébrednek. A gyermek hangja, köhögési hangja rekedt, és előfordul, hogy belégzéskor stridort, húzó jellegű légvételt hallanak. Amennyiben a gyermeknek nagy légúti szűkületet okoz a betegség, akkor légszomja van, szemmel láthatóan fullad. 1-3 éves kor között a leggyakoribb, de bármelyik életkorban előfordulhat.

A gége nyálkahártyája vírusfertőzés hatására megduzzad, beszűkíti a gégét, és a gyermek kénytelen egy szűkebb átmérőjű légúton keresztül levegőt venni. Előfordulhat más eredetű allergiás gégevizenyő is (súlyos ételallergia, rovar méreg allergia, pl. darázscsípésre), ilyenkor a kiváltó allergén (étel, csípés) után pár percen belül jelentkeznek a riasztó tünetek.

A kialakuló nyálkahártya-duzzanat következményeinek érzékeltetéséhez talán az a legjobb példa, hogy egy csecsemőkorú gyermeknél a gége nyálkahártyájának 1 mm-es, körkörös duzzanata a gégét mintegy 75%-ban beszűkíti! Ez a magyarázata, hogy miért szokott egy kruppos roham súlyosabban zajlani csecsemőkorban, mint a későbbiekben.

Az első és legfontosabb, hogy gyorsan felmérjük a kruppos roham súlyosságát (lásd krupp skála).

Ha a gyermek ugatva köhög és rekedt, de nincs nehézlégzése, akkor nincs nagy baj. Nyugtassuk meg, adjunk neki váladékoldót, öltöztessük fel, és üljünk le vele a nyitott ablak mellé, vagy menjünk ki vele a hidegebb, párás levegőre. Ha emellett a gyermek köhögése csillapodik, nem lép fel nehézlégzés, akkor 15-20 perc elteltével visszafektethetjük az ágyába.

Ha a gyermek ugató köhögése mellett nyugalmi légvételekkor is stridort, húzó jellegű hangot lehet hallani, akkor az előbb említett teendők mellett azonnal orvost kell hívni. Amennyiben a gyermeknek korábban már volt komolyabb kruppos rohama, és írtak fel számára gyulladáscsökkentő kúpot vagy aerosolt – melyek erőteljes nyálkahártya-duzzanatot mérséklő hatással rendelkeznek -, akkor azt azonnal be kell adni az előírt módon, és ugyanúgy ki kell menni a hűvösebb, párás levegőre. Ha esetleg van otthon ultrahangos porlasztókészülék (ismétlődő kruppos, asztmás gyermek, vagy családtag), akkor fiziológiás sóoldattal lehet párásítani a gyermek arca előtt. Amennyiben a fenti beavatkozások mellett a gyermek nehézlégzése 20-25 percen belül megszűnik, köhögése mérséklődik, akkor intenzív szülői felügyelet mellett otthon ápolható.

Ha azonban a gyermek ajkán a roham kapcsán szederjesség látszik, a stridor be-és kilégzésnél egyaránt hallható, ha a fenti gyógyszeres beavatkozások mellett sem csökken a nehézlégzés, akkor azonnali kórházi felvétel és ellátás szükséges!

A kruppos köhögés kétféleképpen szokott oldódni. A ritkább, hogy amilyen hirtelen jelentkezett, olyan gyorsan, pár óra elteltével megszűnik. A gyakoribb oldódási formában először a köhögésnek megszűnik a mély, ugató színezete, majd rövid, száraz köhögési periódus után egy nedves, hurutos szak következik. Ez a hurutos köhögés szövődménymentes esetben pár nap elteltével megszűnik.