fbpx
Vesefejlődési rendellenességek
Vesefejlődési rendellenességek

Vesehiány

Tünetek: Az egyoldali vesehiány nem okoz tüneteket. Ultrahang szűrővizsgálat kapcsán fedezik fel. A hiányzó vese működésének kompenzálása miatt többnyire megnagyobbodott.

Ok: Fejlődési rendellenesség következtében az egyik oldali vese hiányzik. (Kétoldali hiány az élettel nem összeegyeztethető rendellenesség.)

Az elváltozás ismeretének azért van jelentősége, mert a meglévő egy vese egészségére, épségére fokozottan vigyázni kell, hiszen akár sérülés, akár betegség következtében fellépő károsodása a szervezet egyik méregtelenítési funkciójának csökkenéséhez, vagy akár elégtelenségéhez vezethet, és a krónikus veseelégtelenség miatt gyógyszeres és vesepótló kezelést kell bevezetni.

Rendellenes fejlődésű vese

Ok: Az egyik oldali vese nagysága elmarad a normálistól és a veseszövet működése sem teljes mértékű. Ebben az esetben is az ép vese a kieső funkció pótlása miatt megnagyobbodott és igyekszik fenntartani a normális vesefunkciót.

Rendellenes helyzetű vese

Tünet: Újszülöttkorban ultrahang vizsgálat során mellékleletként szokták felfedezni.

Ok: A vese a magzati élet során elkerül a normális helyéről és a hasüreg más helyén található. Az elváltozás vesemedence-gyulladásra, vesekőképződésre, valamint vizeléskor a vizelet húgyhólyagból vissza, a vesék felé történő visszaáramlására is hajlamosít. A rendellenes helyen lévő vese a hasat ért sérülések kapcsán könnyebben sérülhet, ezért is hasznos az elváltozás ismerete.

Rendszeres szakorvosi ellenőrzés javasolt a vesefunkció megítéléséhez, a szövődmények korai felismeréséhez.

Multicisztás vese

Tünet: A pici hasának tapintásakor az orvosnak feltűnhet a hasüregben tapintható dudoros elváltozás, vagy ultrahang vizsgálat során fedezik fel.

Ok: Az egyik oldali vese helyén veseszövetet nem tartalmazó, sok kis cisztával (üreges tömlővel) teli szövet található.

Általában spontán felszívódik és a vesehiányos állapotnak megfelelő kép alakul ki. A funkcióját az ép vese jól ellátja, természetesen erre az egy vesére fokozottan vigyázni kell. Ha ritkán a multicisztás vese nem szívódik fel, akkor sebészileg szokták eltávolítani.

Policisztás vese

Tünet: Ultrahang vizsgálat során látható elváltozás, melyet az öröklődő hajlam miatt újszülöttkorban elvégeznek.

Ok: Öröklődő vesebetegség. Két fajta megjelenési formája van. A súlyosabb forma már újszülöttkorban jelentkezik, amikor is mindkét vesében számtalan sok kis ciszta van, és a vesék szinte kitöltik a hasüreget. A súlyos veseelégtelenség miatt végzetes kimenetelű megbetegedés. A betegség másik típusa általában 10-20 éves kor között okoz tüneteket, de előfordulhat, hogy már látszanak ciszták a veséken újszülöttkorban is. Ilyen esetekben a vesében van jól működő veseállomány is, a vesefunkció romlása, a magas vérnyomásbetegség kialakulása akkor következik be, amikor a ciszták már elsorvasztják ezeket a funkcionáló részeket. Ilyenkor (már felnőtt korban) veseelégtelenség léphet fel, mely miatt vesepótló kezelés, vagy veseátültetés válik szükségessé.

A policisztás beteg vesefunkciójának folyamatos ellenőrzése és a szövődményes állapotok kezelése a gondozás feladata.

Hidronefrózis

Tünet: A magzati vagy születés után elvégzett ultrahang vizsgálat kapcsán egyik vagy mindkét vesemedencének különböző mértékű tágulata látszik. A vesemedence tágulat következtében a veseállomány különböző fokban elvékonyodhat.

Ok: A húgyúti rendszer valamelyik szakaszán meglévő anatómiai szűkület miatt az érintett oldalon a vesékben képződött vizelet elfolyása akadályozott. A vizeletpangás következtében kitágul a vesemedence, a benne megnövekvő nyomás pedig pusztíthatja a körülötte lévő veseállományt.

Képalkotó vizsgálatok segítségével ki kell deríteni, hogy a húgyúti rendszer melyik részén található a szűkület, és azt műtétileg meg kell szűntetni, amennyiben jelentős elfolyási akadályt képez. Amennyiben nincs nagy vizeletpangás a vesékben, akkor állandó vizeletfertőtlenítő hatással bíró gyógyszerek szedése mellett a fertőzések megelőzése a cél, és a vesemedence-tágulatot rendszeresen ellenőrzik a gondozás során.