fbpx
adhd
Figyelemhiányos hiperaktivitás betegség – ADHD

Az esetek felében már négy éves kor előtt feltűnik, hogy a gyermek alig tud figyelni a feladataira, alig bír nyugton maradni, állandóan jár keze, lába. Az ilyen gyermekek nem képesek sorukat kivárni, figyelmük könnyen terelődik egyik dologról a másikra, könnyen keverednek veszélyes helyzetekbe, tárgyaikat gyakran elhagyják, szeleburdiak, figyelmetlenek. Közvetlen környezetük számára nagy kihívást jelent a viselkedésük, amiatt gyakran kerülnek konfliktusba. Előfordulási gyakoriságát 5-15%-ra teszik gyermekkorban, fiúkban ötször gyakrabban fordul elő. A gyermekkel már csecsemőkorban lehetnek nehézségek, mint pl. etetési nehézség, kevés alvásigény, nyugtalanság.

Pontos oka nem ismert, de az agyban a figyelemért és mozgásért felelős területek csökkent cukoranyagcseréjét mutatták ki. Hajlamosíthatnak rá központi idegrendszeri betegségek.

A diagnózis kimondása előtt tanácsos hallás- és látásvizsgálatot végeztetni, mert a halláscsökkenés, látásélesség csökkenése önmagában a figyelem-, a koncentrációcsökkenés oka lehet. Ugyanilyen fontos az ún. részképességi zavarok vizsgálata, szűrése, mert az ezekben szenvedő gyermekek esetén tévesen ADHD diagnózisa születhet.

A hiperaktivitás diagnózisa és kezelése komplex folyamat, mely ideális esetben gyermek pszichiáter, gyermek pszichológus, gyógypedagógus összehangolt munkája révén valósul meg, pszichoterápiás, gyógypedagógiai segítséget, időnként gyógyszeres terápiát jelent.

A gyermek számára érdemes pontos napirendet kitűzni, és törekedni kell annak betartására. Mindenképpen jutalmazzuk a napirend betartásának sikerét. Minél egyszerűbbek, világosabbak legyenek a gyermek számára az elvárt feladatok. A gyermek mozgásterének határai is pontosak legyenek, és a napirend betartása felett szeretettel és megértéssel őrködjenek a szülők, pedagógusok. Kerüljék a túlzott kifáradást, a túl sok ingert. A lefekvés előtti időszak nyugodt, viszonylag ingerszegény legyen. Lehetőség szerint ne kényszerítsük a hiperaktív gyermeket hosszú utazásra, vagy ha ilyenre vállalkozunk, iktassunk be rendszeres pihenőket. Jó eredményeket láttak a hiperaktív gyermekek kezelésében az omega-3 és omega–6-zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítő használatakor, bizonyos probiotikus készítmények alkalmazása során.

Gyógyszeres kezeléssel mérsékelni lehet az ADHD-s gyermek aktivitását, növelni a figyelem tartósságát, javulhatnak a gyermek kapcsolatai és iskolai teljesítménye. A gyógyszeres kezelésnek azonban lehetnek időnként mellékhatásai: idegesség, reszketés, álmatlanság, étvágytalanság. Ezek miatt is érdemes a gyógyszeres kezelést időnként megszakítani (hétvégék, iskolai vakációk), és fontos, hogy az alkalmazásról, annak hosszáról tapasztalt gyermek pszichiáter döntsön.

Fontos, hogy úgy irányítsuk a gyermeket, hogy felnőttkorára megtalálja azt a területet, elfoglaltságot, amiben jól megállja a helyét és sikeres lesz.