fbpx

Gyermek allergológia és immunológia

A gyermek allergológiai és immunológiai rendelés során számos tevékenység történik, amelyek a különböző allergiák és immunrendszeri problémák diagnosztizálását, kezelését és gondozását célozzák.

Légúti- és táplálék allergiák vizsgálata, kezelése, gondozása, életmód tanácsadás:
Az allergológus és immunológus a légúti- és táplálék allergiák vizsgálatára, kezelésére és gondozására specializálódott szakember. Munkája magában foglalja a beteg kórtörténetének felvételét, a fizikális vizsgálatot, allergiatesztek elvégzését –bőrtesztek és laboratóriumi tesztek egyaránt -, valamint a pár éve megjelent molekuláris allergia vizsgálatok javaslatát és értékelését. Kollégánk a vizsgálati leletek értékelése során megalapozott tanácsot adhat az életmód változtatására, az allergén elkerülésére, gyógyszeres kezelésre vagy akár az elérhető immunterápiás lehetőségekre.

Rovarméreg allergiák diagnosztikája:
Az allergológus és immunológus diagnosztizálja a rovarméreg allergiákat, például méh vagy darázscsípésre adott allergiás reakciókat. Ennek része a kórelőzmény felvétele, az allergiatesztek elvégzése, vérvizsgálatok, valamint az allergiás reakciók kezelése. A rendelésen szakorvosunk szükség esetén megtanítja a szülőket a rovarméreg hatására kialakuló, potenciálisan életveszélyes anafilaxiás reakció gyors felismerésére és szakszerű, otthoni ellátására. Javasolhatja a rovarméreg allergia kezelésére a deszenzibilizáló (érzéketlenítő) kezelést, utóbbira specifikus centrumokban kerülhet sor.

Primer és szekunder immunhiányos állapotok differenciál diagnosztikája:
Az immunológiai rendelés során foglalkozunk az elsődleges és másodlagos immunhiányos állapotok differenciáldiagnosztikájával. Ezeknek a gyermekeknek a kórelőzményében a szokásosnál gyakoribb, nehezebben és általában szövődményekkel tarkított megbetegedések szerepelnek, akár visszatérő kórházi kezeléseket is igényelve. A részletes kórtörténet felvételét követően rendeli el szakorvosunk az általánosan hozzáférhető  immunológiai vizsgálatokat, vérvizsgálatokat, és szükség esetén további, specifikus immunlaboratóriumi vizsgálatokat. Ezek alapján meghatározza az immunrendszer problémáit és szükség esetén terápiás lehetőségeket javasol, illetve együtt döntenek a szülőkkel a közösségbe járás lehetőségeiről.

Immunterápiás javaslatok:
Az allergológus és immunológus az immunterápiás lehetőségekkel is foglalkozik. Az ilyen kezelések alkalmazásával a szervezet toleranciájának kialakítására törekszik az allergénekkel szemben. Ezt megelőzően a molekuláris allergia vizsgálatok segítségével tájékozódhat az immunterápia várható hatékonyságáról, azokat megalapozottan tudja javasolni. Az orvos a pontos diagnózis birtokában megfelelő terápiás tervet készít, és nyomon követi a kezelés hatékonyságát.

Távkonzultáció:
Allergológus, immunológus kollégánk az online konzultáció során kivizsgálási tervet javasolhat azon páciensek számára, akiknek nehézségbe ütközik lakhelyükhöz közel szakembert találni. Ezen felül az allergológiai, immunológiai laborleleteket is tudja a távkonzultáció során értékelni a szülők számára, másod szakvéleményt adhat, emiatt nem feltétlenül szükséges rendelői kontroll vizit, anyagilag is kisebb terhet jelent a család számára.

Összefoglalva a gyermek allergológiai és immunológiai rendelésünk célja a gyermek allergiás és immunrendszeri problémáinak diagnosztizálása, kezelése és gondozása. Ehhez biztosítjuk a legmodernebb kivizsgálási lehetőségeket. Az említett tevékenységek kombinációja segít az allergiás tünetek enyhítésében, az allergénekkel szembeni tolerancia kialakításában és az immunrendszeri problémák hatékony kezelésében.