fbpx

Laboratóriumi diagnosztika

A magán gyermekrendelőkben számos laborvizsgálat elvégezhető, amelyek segítenek a gyermek egészségi állapotának felmérésében és a diagnózis felállításában. A vérvételek kapcsán lehetőséget biztosítunk a családoknak, hogy a gyermekek vérvétele előzetes felszíni érzéstelenítést követően, fájdalommentesen, a gyermekek vérvételében jártas kollégák révén történjen.

Az alábbiakban összefoglaljuk az elvégezhető vizsgálatokat:

Szerződött labor partnerrel elvégzett vizsgálatok:
Gyermekrendelőnk szerződéses kapcsolatban áll professzionális laboratóriumokkal, ahol vérvizsgálatokat, vizeletvizsgálatokat, székletvizsgálatokat, váladéktenyésztéseket, speciális allergológiai és immunológiai vizsgálatokat végeznek. Ezek a vizsgálatok széles körben használatosak a különböző szakterületeink által, hozzájárulnak a pontos kórisme megállapításához, megalapozzák a különböző betegségek kezelését.

Gyors tesztek, POC vizsgálatok:

A külsős laborvizsgálatok mellett lehetőséget biztosítunk számos, helyben elvégezhető laborvizsgálathoz különböző gyors tesztek vagy helyben végzett (point-of-care) vizsgálatok segítségével. Ezek alkalmazása mellett azonnali eredményeket tudunk nyújtani a betegségek feltérképezésével kapcsolatban.

Alkalmazott gyors tesztjeink a következők:

 • CRP (C-reaktív fehérje kimutatása): Az akut gyulladásos folyamatok kimutatására, vírusos vagy bakteriális fertőzések elkülönítésére szolgál.
  (Az ujjbegyből vett pár csepp vérminta vizsgálatakor a CRP 50 mg/l feletti értéke a klinikai képpel együtt bakteriális fertőzésre tereli a gyanút.)
 • Strep A teszt: A Streptococcus pyogenes baktérium okozta torokgyulladás gyors diagnosztizálására használjuk.
  (Torokváladék vételét követően 5 perc elteltével már eredményt kapunk.)
 • Vírus tesztek (Covid, Influenza): Az adott vírusfertőzéseket azonosítjuk és diagnosztizáljuk segítségükkel.
  (Szintén a torokváladék vizsgálata áll a diagnosztika hátterében, mely 15 perc elteltével áll rendelkezésünkre.)
 • Mononucleosis teszt: A mononukleózis nevű fertőző betegség azonosítására szolgál.
  (Pár csepp vérminta vizsgálata során 5 perc alatt igazolható ennek a nyirokszervek megbetegedését okozó, gyakori vírusfertőzés.)
 • Mycoplasma gyorsteszt: A közösségben szerzett tüdőgyulladás és az elhúzódó köhögés egyik leggyakoribb kórokozójának kimutatására szolgáló diagnosztikus lehetőség.
  (A torokváladék vizsgálata negyedóra alatt történik.)
 • Vizelet gyorsteszt: A vizeletben jelen lévő paramétereket és eltéréseket vizsgálja.
  (A középsugarú vizeletminta 11 paraméterének diagnosztikai elemzése 1 perc alatt megvalósul.

Ezek a gyors tesztek nevüknek megfelelően gyors eredményeket nyújtanak, amelyek segítenek azonnali diagnózis felállításában és kezelési terv kidolgozásában, ezáltal a betegek komfortérzetét növelik.