fbpx

Gyermek gasztroenterológia

A gyermek gasztroenterológiai konzultációnk során a következők történnek:

Beteg kórelőzményének felvétele:
A gasztroenterológus először megbeszéli a gyermek panaszait, tüneteit és a korábbi orvosi előzményeket. Különösen fontos a család és a gyermek környezetének pszichés hatásainak feltérképezése, hiszen a gyermekkori hasfájások jelentős része nem szervi, hanem lelki eredetű. Ezek segítenek az orvosnak megérteni a probléma hátterét és irányítást ad a további vizsgálatokhoz.

Fizikális vizsgálat:
Az orvos megvizsgálja a gyermeket, különös tekintettel a has tapintására, a bőr megfigyelésére és más lehetséges fizikai jelek észlelésére (pl. vérszegénység jelei).

Laboratóriumi vizsgálatok:
Az orvos különböző laboratóriumi vizsgálatokat rendelhet el, vér- és székletvizsgálatokat. Ez segít a gyomor-bélrendszeri problémák kivizsgálásában, az esetleges fertőzéses eredet vagy gyulladás kimutatásában.

Képalkotó vizsgálatok:
Az orvos előírhat ultrahangot, hogy képet kapjon a gyomor-bélrendszeri szervek anatómiájáról.

Speciális vizsgálatok:
A gyermek gasztroenterológiai konzultáción nem végzünk olyan speciális vizsgálatot, mint például a gastroscopia, colonoscopia, ezek szükségessége esetén megfelelő centrumba irányítjuk a gyermeket. Táplálék allergia vizsgálatokra mind bőrtesztek, mind spec. IgE mérésekkel lehetőség van.

Differenciáldiagnózis:
Az orvos a vizsgálatok eredményei alapján megpróbálja meghatározni a gyermek panaszainak okát. Ez magában foglalhatja a krónikus hasfájás, székrekedés vagy hasmenés differenciál diagnosztikáját, valamint a táplálék intolerancia vagy allergia vizsgálatát.

Fejlődési elmaradás kivizsgálása:
Ha a gyermeknél fejlődési visszamaradást tapasztalnak, az orvos további vizsgálatokat rendelhet el (krónikus vérszegénység ellenőrzése, széklet vér kimutatása), hogy meghatározza a lehetséges társuló problémákat, amelyek a gyomor-bélrendszeri problémákhoz kapcsolódnak.

Életmódbeli és táplálkozási javaslatok:
A gasztroenterológus a vizsgálati eredmények tükrében tanácsokat ad a táplálkozásra és életmódra vonatkozóan, hogy segítse a gyermeket az egészségesebb életmód kialakításában és a tünetek enyhítésében.

Szakorvosi javaslat:
A gyermek gasztroenterológus kiállít egy szakorvosi javaslatot, amely tartalmazza a vizsgálatok eredményeit, a diagnózist és a javasolt kezelést. Ezt a javaslatot a szülők a további ellátás és kezelés céljából más szakemberekhez vihetik, illetve bemutathatják a gyermekközösségek vezetőinek a speciális diéta szükségességének igazolására.