fbpx
Gyermekkori hanyag tartás
Gyermekkori hanyag tartás, gerincferdülés

A gyermekkori hanyag tartás és gerincferdülés (scoliosis) gyakori problémák, amelyek komoly következményekkel járhatnak a gyermekek fejlődésére és egészségére. Ezek a problémák különböző okokra vezethetők vissza, és fontos a korrigálásuk, amely célja a gyermekek testtartásának javítása és a gerinc egészségének megőrzése.

Hanyag tartás

A hanyag tartás gyakran előfordul gyermekeknél, különösen azoknál, akik sok időt töltenek ülve, például iskolában vagy számítógép előtt, illetve mobiltelefonjuk túlzott mértékű használata során. A helytelen ülő- és állóhelyzetek, valamint a mozgáshiány hozzájárulhatnak a hanyag testtartás kialakulásához. Ezen túlmenően, a gyenge hát- és hasizmok is szerepet játszhatnak. A gyenge izomzat következtében nem kényelmes számukra a kívánatos testtartás, ezért csak rövid ideig hajlandóak azt megtartani.

A hanyag tartás következményei közé tartozik a hátfájás, a vállak előreesése, és hosszú távon a fentiek következménye lesz a gerinc természetes görbületeinek megváltozása. Ez az állapot nem csak esztétikai problémát jelent, hanem befolyásolhatja a gyermek légzését és általános jólétét is.

Gerincferdülés

A gerincferdülés során megváltozik a gerinc élettani görbülete, amely gyakran a növekedési időszak alatt alakul ki. A scoliosis lehet idiopátiás (ismeretlen eredetű), kongenitális (születéskori) vagy neuromuszkuláris (ideg- és izomrendszeri problémák miatt kialakult).

Az idiopátiás scoliosis a leggyakoribb formája, amely többnyire serdülőkorban jelentkezik, és gyakrabban fordul elő lányoknál. A kezdeti fázisban a gerinc megváltozott görbülte még akaratlagosan visszatéríthető az élettani helyzetbe. Amennyiben viszont nem történik kiigazítás (izomzat erősítése, gyógytorna), akkor az elváltozás már csak speciális eszközökkel esetleg műtéttel javítható, különösen a növekedés befejezését követően.

Mivel mind a hanyag tartás, mind a gerincferdülés hosszú távú következményekkel járhatnak, ezért fontos figyelmet fordítani a megelőzésükre, szükség esetén kezelésükre. Amennyiben nem kezelik őket megfelelően, a gyerekek felnőttkorukban is szenvedhetnek a helytelen testtartás és a gerinc deformitás következményeitől. Ez krónikus fájdalmat, mozgáskorlátozottságot és egyéb egészségügyi problémákat okozhat.

A hanyag tartás kezelése elsősorban a testtartás javítására irányuló gyakorlatokat és életmódbeli változtatásokat foglalja magában. Fontos a rendszeres testmozgás, különösen az olyan erősítő gyakorlatok, amelyek a hát- és hasizmokat célozzák meg. Az ergonómiailag megfelelő ülőhelyek használata és a helyes ülő- és állópozíciók megtanítása szintén segíthet. Fontos, hogy olyan sportolási lehetőségeket javasoljunk, amelyek szimmetrikusan erősítik az izomzatot, illetve mindkét oldali végtagot, testfelet egyformán terhelik.