fbpx
Hisztamin intolerancia
Hisztamin intolerancia

A hisztamin intolerancia magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, ételek, italok fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes. A hisztamint részben szervezetünk termeli, részben pedig élelmiszereink tartalmazzák. A hisztamin lebontásáért a szervezetünkben a DAO (diamino-oxidáz) nevű enzim felelős. Abban az esetben, ha az enzim hiányában vagy csökkent működése esetén a lebontása lelassul, akkor a hisztaminban gazdag élelmiszerek fogyasztását változatos tünetek kísérhetik, felvetve a hisztamin intolerancia valószínűségét.

Melyek lehetnek ezek?

Kipirulás, bőrkiütés, bőrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj, hányinger, puffadás, hasfájás, hasmenés, heves szívdobogásérzés, fejfájás, szédülés, izzadás.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az eredményt nem önmagában, hanem a klinikai tünetekkel egybevetve kell értékelni.

A hisztamin intolerancia esetében a kezelés kulcsa a magas hisztamin tartalmú élelmiszerek fogyasztásának kerülése, valamint azoknak az ételeknek, italoknak a mellőzése, melyek gátolják a hisztamin lebontását vagy serkentik képződését.

Magas hisztamin tartalmú ételek és italok:

Alkoholok: vörös bor, fehér bor, rozé bor, sör, pezsgő, brandy, pálinka, rum.

Italok: kakaó, tea, energiaital, coca-cola

Hosszú érlelésű sajtok: camambert, brie, bruyere, cheddar, roquefort, parmesan, ementáli, fontina, raclette, gouda.

Húsok, húskészítmények, halak: sonka- és kolbászfélék, füstölt húsok, tengeri halak, belsőségek, halkészítmények, halkonzervek, szalámi, szárított hús.

Tenger gyümölcsei: rák, kagyló, csiga, polip.

Növényi tejek: szójatej.

Tojás: tojásfehérje.

Zöldségek: savanyú káposzta, kovászos uborka, tartosított zöldségek, savanyúságok, avokádó, hüvelyesek, padlizsán.

Gombák: vargánya, kucsmagomba.

Gyümölcsök: banán, kiwi.

Olajos magvak: dió.

Gabonafélék: napraforgó, hajdina, búzacsíra.

Zsírok, olajok: napraforgóolaj

Ízesítők: szójaszósz, mustár, mustármag, mustár por, ecet, ecetes ételek, balzsamecet, borecet, ketchup, chili, lóhere fajták, gyömbér, édesgyökér, maláta kivonat, mesterséges édesítőszerek, húsleves kocka, élesztő.

Édességek: csokoládék, kakaó

A szervezet hisztamin lebontását gátló, illetve a hisztamin képzését fokozó ételek és italok

Italok: paradicsomlé, narancslé.

Zöldségek: paradicsom, spenót, fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma, fehér hagyma

Gyümölcsök: citrusfélék, eper, málna, ananász, papaya, avokádó.

Olajos magvak: mogyoró, mák.

Ízesítők: paradicsompüré, paradicsom konzerv.

Gyógyszerek: vérnyomáscsökkentők, izomlazítók, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, köptetők.