fbpx

A reflux (gyomortartalom visszajutása a gyomorból a nyelőcsőbe, garatba) sok kellemetlenséget és tünetet okozhat bármelyik életkorban.

Tünetek

A csecsemő nyugtalan, túlzottan ingerlékeny a gyakori bukások mellett, következményes alvászavara van, súlyfejlődése lehet kielégítő, de súlystagnálás is kísérheti. Nagyobb gyermekek beszámolhatnak az étkezések után jelentkező gyomorégésről, savas felböfögésről.

A vegyes táplálkozás bevezetése után a refluxos panaszok a sűrűbb állagú étkezések miatt csökkenni szoktak.

A diagnózis lehetőségei

Csecsemőkorban az étkezéseket követő bukások, köhintések, erőteljes nyeldeklések utalnak rá. Hasi ultrahangvizsgálat során, ha éppen megnyílik a gyomorszáj, akkor a nyelőcsőbe visszaáramló gyomortartalom révén a nyelőcső tágulása látható. Ha a vizsgálat során nem látszik ilyen jelenség, az nem zárja ki a reflux lehetőségét, csak azt mutatja, hogy éppen akkor a vizsgálat közben nem látszott reflux jelenség. A reflux kimutatásának legbiztosabb módja nagyobb gyermekek esetében a jellegzetes tüneteken túl a nyelőcső alsó szakaszának szonda segítségével elvégzett pH mérés. A kiértékelés során látszik, hogy milyen gyakran került vissza a gyermek nyelőcsövébe gyomorsav.

Indirekt kimutatási lehetőség nagyobb gyermekeknél a gyomortükrözés közben megtekintett nyelőcső nyálkahártyájának képe. Reflux betegség esetén a gyakori savhatás miatt a nyelőcső alsó részén irritációs gyulladás látható.

Csecsemőkorban fontos az ideális étkezési adagok megválasztása, a pozicionálás (ágyvég megemelése 30 fokkal, jobb oldalas fektetés, félig ülőhelyzetet biztosító babaülőkék használata étkezést követően), anyatejet kapó babák Nutritonnal történő előetetése, tápszeres babáknál sűrűbb állagú, ún. antireflux tápszerek adása.

Valamennyi életkorban célszerű kerülni a túlzottan puffasztó ételeket, hiszen a gázzal teli belek felfelé nyomva a gyomrot, könnyen megnyitják a gyomorszájat. A zsíros ételek, csokoládé csökkenti a záróizom funkciót.  Szénsavas italok fogyasztása szintén nem javasolt. A gyakori, kisebb adagú étkezések fontosak a megelőzésben. A gyógyszeres kezelés lehetőségei a kiváltó okot illetően korlátozottak reflux betegség esetén, hiszen a gyomorszáj záróizmának tónusát fokozó készítmény nem áll rendelkezésünkre. A használt gyógyszercsoportok elsősorban a gyomor savtermelésének csökkentésére, a sav közömbösítésére irányulnak, ezeken túl segíteni lehet a gyomor ürülését, illetve a nyálkahártyák védelmét fokozhatjuk ún. bevonó szerekkel.