fbpx
Babak bőrápolása
Babák bőrápolása

A babák bőrének zsírrétege, amely védőfunkcióval bír, kisebb és lassabban újrapótlódó a későbbi életszakaszokhoz képest. Amennyiben nem figyelünk ennek megóvására, akkor előbb-utóbb kezelést szükségessé tevő elváltozások fognak megjelenni. Ezek többnyire viszketéssel járó elváltozások, ezért nyugtalanná tehetik a babák mindennapjait.  A szappanok oldják az említett zsírréteget, ezáltal rontják a bőr védekezőképességét és szárítják is azt. Ezért nem célszerű a piciket szappannal fürdetni. A túl meleg víz zsíroldó hatása révén szintén hasonló elváltozást eredményez.

A baba fürdetése előtt a hajlatokat babaolajjal lehet kitörölni, emellett az erősen hámló területek is áttörölhetők egy kis olajos vattával. A babát kellemes testhőmérsékletű, 37 fokos vízben fürdessük. Fürdetés során a természetes összetevőket tartalmazó, hidratáló fürdőkrémeket célszerű használni, vagy akár a patikai fürdető krém (Ung. Hydrophilicum nonionicum) is alkalmazható. Utóbbi illat nélküli, nem szárítja a pici bőrét, nem okoz allergiás reakciókat. Egyetlen ellenérzést az anyukákban csak az szokott kelteni a használata során, hogy kevésbé oldódik jól a vízben (bár víztartalma fokozásával ez is javítható), és összeálló kis darabkánként úszkál a fürdővíz tetején. De ez csak „esztétikai” csökkentértékűség! Ezeket az úszkáló krémdarabkákat a pici bőrén ugyanúgy szét lehet kenegetni, mint a tubusból kinyomott, vagy a tégelyből kivett krémet. Akikben még ezek után is ellenérzés van, azok a következő technikát használják: A fürdővíz engedése előtt az ujjaikon vékonyan kenjenek szét egy réteg fürdető krémet, majd a vizet zuhanyrózsából folyatva, az ujjaikra engedve „mossák bele” a fürdővízbe. Ennek során habfürdős jellegű lesz a víz, és ebben lehet a picit mosdatni. 

Fürdés után

A fürdés után a gyermeket jó nedvszívó-képességű törölközővel szárazra kell törölni. Különösen fontos, hogy a hajlatok szárazak legyenek, mert ezekre a helyekre felvitt babahintőpor ellenkező esetben összecsomósodik és kidörzsölheti a pici bőrét. A hintőpornak azért van jelentősége, mert szárazon tartja a testhajlatokat, és ezáltal megelőzheti a gombás fertőzések kialakulását. Egy jó tanács! A hintőport a hajlatokba kis vattapamacs segítségével érdemes felvinni, mert így könnyen lehet egyenletes, vékony réteget képezni vele. Ha a dobozból próbálják rázni a hintőport, akkor előbb-utóbb a fél doboz ráborul a gyermekre, ami egyrészt plusz munkát okoz a felesleg eltávolítása miatt, másrészt gazdaságtalan. Hintőpor a pelenka alatti területre ne kerüljön, mert a nagy nedvesség hatására összeállva, valamint a baba mocorgása következtében ledörzsöli a bőr felső hámrétegét. Ez csúnya, de ezen felül még fertőzés is könnyebben megjelenhet a hámfosztott területen.

A pelenka alatti területre bőrvédő, nedvességtaszító popsikrémeket használunk. A krémet vékonyan kell használni, kislányoknál figyelve arra, hogy a szeméremrésbe ne kerüljön. Valamennyi óhatatlanul oda is jut, hiszen a mozgása során a baba a pelenkájára és onnan vissza is ken a krémből. Fürdésnél a kisajkak és nagyajkak között összegyűlt krémet ki kell mosni, hiszen székletnyomokkal keveredve kiváló húgyúti fertőzésforrást jelenthet. A végbélnyílás tisztítása, a popsi törlése mindig a szeméremtájék felől a végbélnyílás irányába történjen és sohasem fordítva! A húgyúti fertőzések döntő többségét egy a székletben előforduló baktériumtörzs okozza. Ne kenjük őket a húgycsőnyílás környékére!

A popsikrémek között vannak gyári, illetve patikában kevert krémek. Utóbbiak ára olcsóbb, tartalmuk általában csak néhány összetevőben különbözik. A legtöbb gyermekorvos több ilyen, úgynevezett magisztrális popsikrémet használ, lehetőséget biztosítva az anyukák számára, hogy a babájuk bőrének legmegfelelőbb krémet alkalmazzák. A pelenkázás során a bőr tisztítására tökéletesen alkalmas a megnedvesített textilpelenka, vagy a kereskedelemben kapható popsitörlők valamelyike. Utóbbiak különösen otthonon kívüli lehetnek praktikusak. Fontos azonban, hogy a tisztítást követően szárazra töröljük a bőrt, és utána krémezzük csak be.