fbpx

Kötelező és ajánlott védőoltások gyerekeknek

A gyermekek védőoltásait ún. oltási naptár alapján végezzük, vagyis meghatározott időben kerül sor a kötelező védőoltások beadására. A nem kötelező oltások beadására egy meghatározott, betöltött életkor után kerül sor. Sok esetben a tartós védettség kialakításához meg kell ismételni egy adott védőoltást, ilyen esetekben az oltások közötti időtartamot az befolyásolja, hogy az első oltást követően a szervezetben termelődött ellenanyagok szintje milyen ütemben csökken.

Kötelező védőoltások

0-6 hetes korban BCG oltás (szülészeti intézményben)
A BCG (Bacillus Calmette-Guérin) elleni oltást 6 hetes korukig adjuk az újszülötteknek, a felkar bőrébe. A védőoltás a gyerekkori tuberkulózis (tbc, tüdőgümőkór) ellen nyújt védettséget. Az oltás helyén átmeneti duzzanat, bőrpír léphet fel. Néha sárgászöld szövettörmeléket tartalmazó váladék ürül az oltás helyéről, és a környező nyirokcsomók duzzanata sem ritka.

2 hónapos korban: Torokgyík (diftéria), szamárköhögés (pertussis), merevgörcs (tetanus), járványos gyermekbénulás, Haemophilus influenzae  B, valamint pneumococcus elleni védőoltás (DPTa-IPV-HiB+PCV15)

  • A DTPa – IPV a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz és a járványos gyermekbénulás elleni sorozat oltás.
  • A HiB oltás a Haemophilus influenzae nevű baktérium b típusa ellen nyújt védelmet. Ez elsősorban kisgyermekeknél okoz agyhártyagyulladást és más gyulladásos megbetegedéseket (gégefő-gyulladás, középfül-gyulladás).
  • A PCV15 oltás az ún. Pneumococcus baktérium törzsek okozta fertőzések ellen ad védelmet, a baktériumok többek között tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladást okozhatnak.

3 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB

4 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB+PCV15

12 hónapos korban: PCV15 + Bárányhimlő (varicella) elleni oltás
A bárányhimlő elleni oltás jelentősen csökkenti a fertőzés esélyét, megbetegedés esetén a betegség enyhébb lefolyású lesz, a súlyos szövődmények (például tüdőgyulladás és a bőr bakteriális felülfertőződését) kialakulásának kisebb az esélye.

15 hónapos korban: Kanyaró (morbilli)- járványos fültőmirigy-gyulladás (mumpsz)-rózsahimlő (rubeola) elleni oltás (MMR) + bárányhimlő elleni oltás.

Az MMR oltás élő, gyengített vírusokat tartalmaz. Ritkán jelentkezik mellékhatás a beadást követő 5-10 napon belül (bőrkiütés, orrfolyás, hőemelkedés), melyek pár nap alatt elmúlnak.

18 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB

6 éves korban: DPTa-IPV

11 éves korban: MMR, dTap (iskolai kampányoltás)
dTap: Torokgyík (diftéria), merevgörcs (tetanus), szamárköhögés (pertussis) elleni emlékeztető oltás.

12 éves korban: Hepatitis B (iskolai kampányoltás)
Fertőző, vírusos májgyulladás B típusa elleni oltás. Beadására 12 éves korban kerül sor. A vakcinát kétszer kapják meg a gyermekek, fél éves eltéréssel. Ritkán duzzanat, bőrpír, hőemelkedés, izomfájdalom jelentkezhet mellékhatásként.

Nem kötelező védőoltások

A kötelező védőoltások mellett elérhetők ún. nem kötelező, választható oltások is. Ezek szintén komoly megbetegedések ellen adnak védelmet, se ezeket nem ingyenesen biztosítja az állam, hanem a kezelőorvos receptre írja fel őket.

6 hetes kortól: Meningococcus ACWY törzsek elleni oltás

2 hónapos kortól: Meningococcus B törzs, Meningococcus C törzs elleni oltások

Meningococcus oltások

Az egyik legsúlyosabb fertőző betegség, a járványos agyhártya-gyulladás, Neisseria meningitidis baktérium törzsei okozta megbetegedések ellen nyújtanak védelmet.

6 hetes kortól elérhető a kombinált (ACWY*) oltás, 2 hónapnál idősebbek számára a „B” és „C” törzs elleni vakcina áll rendelkezésre.

A „C” törzs elleni vakcina (Neisvac C) 2 éves kor alatt támogatott árú oltás, öt évente ismételt beadása javasolt. A „B” törzs elleni védőoltás (Bexsero*, Trumenba*) oltási sora függ attól, hogy milyen életkorban kezdjük el az oltást.

2-4 hónapos korban: Rotavírus elleni oltás
A rotavírus kifejezetten súlyos, hányással és hasmenéssel járó gyomor-bélrendszeri fertőzést okozhat, mely gyakran vezet kiszáradáshoz, mely kórházi kezelést igényelhet. A rotavírus elleni vakcinát 2-4 hónapos korban ajánlott beadatni. Nagy előnye, hogy az oltás szájon át adható be.

6 hónapos kortól: Influenza elleni oltás
Szezonális oltás, mely legkorábban fél éves kortól adható. Az oltást évente ismételni kell, az influenza vírus változékonysága miatt. A vakcinát minden évben az aktuális vírusszerkezethez igazítják.

12 hónapos kortól: Kullancs terjesztette agyvelő-gyulladás (Kullancs-encephalitis), Járványos májgyulladás A vírusa (Hepatitis A) elleni oltás
A kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) vírus okozta megbetegedés, melyre jelenleg oki kezelés nem érhető el. Súlyos esetben tartós idegrendszeri károsodás lehet a következménye (izombénulás). Az oltást legkorábban az egy éves életkor betöltését követően lehet elkezdeni. Az első oltást követően egy hónap elteltével kell a második védőoltást beadatni, majd egy ismétlő adagot 12 hónap múlva. A védettség fenntartása 3-5 évenként beadott emlékeztető oltással biztosítható.

A Hepatitis A oltás egy éves kor felett adható. Egzotikus országokba utazóknak, a „tenger gyümölcseit” szívesen fogyasztóknak javasolt.

9 éves kortól: Humán papilloma vírus (HPV) elleni oltás
A leggyakoribb emberi megbetegedést okozó törzsek 90 százaléka a HPV 16-os és 18-as típus, míg a nemi szemölcsöket leggyakrabban a 6-os és 11-es típusok okozzák. A HPV különböző típusai az összes daganatos megbetegedés 5 százalékáért, míg a méhnyakrák majdnem 100%-ért tehetők felelőssé. A vakcina mindkét nemben 12 éves kortól ajánlott. Az oltóanyag az iskolai védőoltások keretében ingyenesen igényelhető.