fbpx
Kötelező és választható oltások kisbabáknak?

A kötelező és választható védőoltások kiemelt szerepet játszanak a csecsemőkori egészségmegőrzésben, megvédve őket számos súlyos betegségtől. Dr. Kovács Tibor, aki évtizedes tapasztalattal rendelkezik a gyermekgyógyászat terén, kiemeli a kötelező és választható védőoltások jelentőségét. Megismerhetjük, mely oltások hogyan járulnak hozzá a gyermekünk hosszú távú egészségének megőrzéséhez.

A védőoltások jelentősége

Az egészségügyi prevenció egyik legfontosabb eszköze a védőoltás, amely évszázadok óta biztosít védelmet az emberiség számára. Számos, korábban gyakori és súlyos betegség előfordulása jelentősen csökkent, vagy akár teljesen megszűnt. Például a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni oltások révén ezek a megbetegedések mára ritkaságnak számítanak. Fejlesztésük és alkalmazásuk forradalmasította a közegészségügyi védekezést, megmentve milliók életét világszerte, és lehetővé téve, hogy biztonságosabb környezetben élhessünk.

Kötelező védőoltások

 • BCG oltás: a tuberkulózis elleni védőoltás az első védőoltás, amit a baba az újszülött osztályon kap meg.
 • Diftéria ellen: torokgyík ellen ad védettséget, rendkívül ritka, és csakis kizárólag az oltatlan gyermekek esetében fordul elő.
 • Szamárköhögés ellen: csecsemőkre, kis gyermekekre nagyon veszélyes, mely megfázás szerű tünetekkel kezdődik és fullasztó köhögési rohamokba is torkolhat.
 • Tetanusz ellen: erős toxinjával károsítja az idegrendszert és az izmokat. Az izommerevség fokozatosan alakul ki, mely rohamokban jelentkező izomgörcshöz vezethet.
 • Járványos gyermekbénulás ellen: cseppfertőzéssel terjedő, a központi idegrendszert megtámadva gyulladást okoz, mely rosszabb esetben végleges bénuláshoz is vezethet.
 • Haemophilus influenzae b ellen: az agyhártyagyulladás, gégegyulladás és súlyos felső légúti fertőzések ellen kerül beadásra.
 • Hepatitis B ellen: védelmet nyújt a hepatitis B vírus okozta fertőzés ellen, amely súlyos májbetegséget okozhat.
 • Pneumococcus nevű baktérium ellen: olyan baktérium ellen ad védettséget, mely többek között tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladást okozhat.
 • Bárányhimlő (Varicella): az oltás már 9 hónapos kortól adható, de a legideálisabb időpont, amikor a gyermek 1,5 éves, még mielőtt közösségbe kerülne.
  2019 szeptembere óta a bárányhimlő elleni védőoltás kötelező és ingyenes a gyermekek számára.
 • MMR: háromkomponensű oltóanyag, amely védelmet nyújt a kanyaró, mumpsz és rubeola (rózsahimlő) ellen. A csecsemők az első adagot 15 hónapos korukban kapják meg, majd egy ismétlő oltást követnek 11 éves korban.

Abban az esetben, ha a kisbabáknak szánt védőoltásokat nem adjuk be megfelelő időben, az immunrendszerük felkészületlensége miatt súlyosabb megbetegedések alakulhatnának ki. Ezért fontos, hogy a kötelező oltásokat, amelyek döntően 18 hónapos korig kerülnek beadásra, ne hagyjuk ki. Ezek az oltások kulcsfontosságúak a gyermek egészségének megőrzésében.

Ajánlott védőoltások

A kötelező védőoltások mellett vannak úgynevezett ajánlott védőoltások is. Ezeknek a sorában az elsők között említenénk meg a rotavírus elleni vakcinát. Mióta ennek a vakcinának az alkalmazása bevezetésre kerül, azért érezhetően csökkent a csecsemőkori hányásos, hasmenéses kórképekkel kórházba kerülő babáknak a száma.

 • Rotavírus: hasmenéssel és hányással járó gyomor-bélrendszeri fertőzést okozhat, mely kiszáradáshoz is vezethet, súlyos esetekben kórházi kezelésre is szükség lehet. Ennek az oltásnak az előnye, hogy szájon át adják be a babáknak, nem kell hozzá megszúrni őket.
 • Meningococcus B és Meningococcus C: nagyon heves lefolyású fertőzés, ami agyhártyagyulladást, vérmérgezést és súlyos idegrendszeri károsodást is okozhat.

Ahogy a két név hasonlósága is mutatja, hasonló megbetegedéseket képes okozni ez a két kórokozó. Ez pedig a gennyes agyhártyagyulladás. Ez az egyik legrettegettebb korkép nemcsak a szülők, hanem a gyermekorvosok számára is, ugyanis egy nagyon heves lefolyású és nagyon súlyos idegrendszeri fertőzést tud okozni mind a két kórokozó. Függetlenül attól, hogy ez a megbetegedés nem tartozik a leggyakoribbak közé, a hevessége miatt mindenképpen érdemes vele szemben védekezni.