fbpx
Kullancscsípés
Kullancscsípés

A kullancs egy vérszívó atkaféle, melynek csípésére a közhiedelemmel ellentétben nem csak erdei séták kapcsán lehet számítani, hanem kertekben, parkokban éppúgy „össze lehet szedni” őket, mint kiránduláskor. A kullancscsípés jelentőségét az adja, hogy a fertőzött vérszívó parazita csípése során bizonyos kórokozók az „áldozat” szervezetébe kerülhetnek, és ott különböző megbetegedéseket okozhatnak.

Mivel a kullancs csípése fájdalmatlan, és fertőzöttségét nem lehet szabad szemmel megállapítani, ezért a leghelyesebb magatartás az, hogy amennyiben a gyermekünk olyan helyen tartózkodott az áprilistól októberig tartó időszakban, ahol esélye lehetett a kullancscsípésre, akkor tevékenysége végeztével alaposan átvizsgáljuk a bőrét, és ha kullancsot találunk, akkor azt mielőbb eltávolítjuk. Nagyon fontos, hogy a szem előtt láthatatlan helyeket is a vizsgálódás tárgyává tegyük (hajjal, szőrrel fedett területek, összefekvő bőrterületek, mint pl. a farpofák, nemi szervek környéke), mert bizony ott is meghúzódhat a kullancs. Abban az esetben, ha a nap nagy részét erdős, ligetes környezetben töltjük, akkor érdemes a gyermekek bőrét pár óránként átvizsgálni.

A kullancscsípés elkerülésére a legbiztosabb megoldás az lenne, ha elkerülnénk azokat a helyeket, ahol a kullancs meghúzódhat. Természetesen ez kivitelezhetetlen, mert akkor gyakorlatilag szobafogságra ítélnénk családunkat, és számos igen kellemes szabadtéri programtól fosztanánk meg gyermekeinket. De azért van néhány alapszabály az előbb említetteken túl, ami csökkentheti a kullancscsípés valószínűségét. Ilyen a zárt ruházat viselése, a felsőruházat nadrágba, a nadrág szárának zokniba tűrése, a hosszú hajak összefogása, a sapka viselése.

Bizonyos erős szagú készítmények fogyasztásának (pl. alkohol, hagyma, fokhagyma, B-vitamin) megelőző hatását nem bizonyították. Ugyanez igaz az ún. kullancsriasztó krémek, spray-k használatára is.

Mivel a kullancs által terjesztett egyik betegség, a Lyme kór kórokozója a kullancs gyomrában van, ezért nem jó, ha olyan praktikákhoz folyamodunk, amely a kullancsot öklendezésre készteti. (lsd. még Lyme kór, szülői teendők)

A kullancs eltávolítása után akár napokon keresztül is visszamaradhat egy kis bőrpír vagy göbcse a csípés helyén, de ennek jellege nem változik, illetve 1-2 héten belül megszűnik.

A fertőzött kullancs többféle megbetegedést okozhat.

Lyme kór

Tünet: A csípés helyén legalább 48 óra elteltével, de akár hónapokkal később is vörös kis göbcse jelenik meg, mely a széli részein terjed, egyre nagyobb lesz. A bőrpír növekedése során az elváltozás közepe elhalványul, és egyre növekvő gyűrű alakú bőrpírt képez. Ezt hívják krónikusan vándorló bőrpírnak. Az elváltozás kezelés nélkül heteken keresztül fennáll, kísérheti láz, izomfájdalom, aluszékonyság, fáradtságérzés.

Ok: A vérszívás kapcsán a kullancs megfertőzi áldozatát a gyomrában élősködő Borrelia nevű kórokozóval, mely több szervet érintő betegséget okozhat.

Szülői teendő: A gyermek bőrének alapos vizsgálata minden olyan szabadtéri programot követően, amikor lehetőség van kullancscsípésre. Kullancscsípés esetén a kullancsot mielőbb el kell távolítani. Célszerű beszerezni minden családnak kullancs csipeszt, melynek segítségével még a kis kullancsok is könnyedén eltávolíthatók. A kullancsot a bőrhöz közel kell megfogni a csipesszel, majd az óramutató járásával ellenkező irányba csavarva a csipeszt a kullancs szépen elengedi a bőrt, melyet ezután fertőtlenítsünk le. Bármilyen kisebb méretű csipesz is hasonló jó szolgálatot tesz. Nem kell orvoshoz, ügyeletre rohanni, hanem a kullancsot egyszerűen ki kell szedni. Tilos bármiféle olajt, krémet tenni a kullancs potrohára, az ugyanis elősegítheti a kullancs öklendezését és a kórokozók bejutását az áldozatba! Az sem tragédia, ha a kullancs szájszerve az eltávolítás során a bőrbe beleszakad (a közhiedelemmel ellentétben nem a feje). A lényeg, hogy a további vérszívást és az ehhez esetlegesen társuló fertőzési lehetőséget megszűntessük. A bőrbe beleszakadt szájszervet nem kell tűvel macerálni, piszkálgatni, úgy sem fog sikerülni az eltávolítása, csak feleslegesen kellemetlen fájdalmat, esetleg gennyes bőrgyulladást okozhatunk vele. Békén kell hagyni, és mint egy kis idegentest, idővel kilökődik! Amennyiben a szülő bizarr, gyűrűszerű kiütést lát a gyermekén, vagy az előzőekben felsorolt tünetek valamelyikét észleli, akkor mindenképpen mutassa meg gyermekorvosnak.

A típusos kiütés diagnosztikus értékű, ennek megfelelően a gyógyszeres kezelést meg kell kezdeni. Bizonytalan esetekben ellenanyagszint vizsgálatok segíthetnek igazolni a betegséget. A gyógyszeres kezelés antibiotikum(ok) adásából áll.

Vírusos agyvelőgyulladás

Tünet: 7-14 nap lappangási idő után jelentkeznek a jellegzetes tünetek. A súlyosabb lefolyású fertőzés esetén láz, fejfájás, hányás, vállizmok bénulása, légzőizom bénulás jelentkezik elsősorban, de akár mind a négy végtagra kiterjedő bénulás is előfordulhat.

Az enyhébb lefolyású forma esetén a megbetegedés korai szakaszában influenzaszerű tünetek, láz jelentkezik, majd pár napos tünetmentesség után visszatér a láz, és megjelenhetnek a bénulásos tünetek.

Ok: Kullancscsípés során a vírussal fertőzött kullancs bejuttatja a kórokozót a szervezetbe, vagy ritkább esetben a fertőzött tehén, vagy kecske tejének forralás nélküli fogyasztása a kiváltó ok.

Az idegrendszeri fertőzés gyanúja azonnali kórházi felvételt és vizsgálatokat igényel!

A betegségnek specifikus gyógymódja nincs, az agyödéma csökkentése, a keringés támogatása, esetleg idegrendszeri görcsgátló kezelés, valamint a gyógyulási szakban gyógytorna szükséges. Megelőzésre védőoltással van lehetőség 1 éves kor felett.

Kullancs által terjesztett nyirokcsomó-gyulladás, TIBOLA

Kullancs által terjesztett nyirokcsomó-gyulladás, TIBOLA

Tünet: A tarkótájon, a hajas fejbőrön bekövetkezett kullancscsípés után pár nappal vagy héttel nyirokcsomó-duzzanatok alakulnak ki a tarkótájon. A csípés helyén kis csomó jelenik meg, majd váladékozó seb látható. A seben pörk képződik, aminek leválása után ismét megindulhat a váladékozás. Fáradékonyság, ízületi- és izomfájdalmak, hőemelkedés társulhatnak a bőrtünetekhez. A pörkös seb helyén akár 1-2 cm-es kopaszság alakulhat ki.

Ok: A kullancs által terjesztett Rickettsia nevű kórokozó.

Antibiotikus kezeléssel gyógyítható.