fbpx

A lázgörcs az egyik legrémisztőbb jelenség egy szülő számára, mely szerencsére alapállapotban nem egy életveszélyes állapot. 0,5-6 éves kor között fordul elő, leginkább 1-2 éves kor között. A gyermekek 3-4%-át érinti. Két típusa van, az egyszerű lázgörcs az esetek ¾ részében fordul elő, a maradék, az ún. komplikált lázgörcs.

Milyen tünetei vannak?

Lázgörcs során a gyermek elveszti eszméletét, szemei fennakadnak, vagy egy pontra fixálnak, izmai megfeszülnek, pár másodpercig nem vesz levegőt, ennek kapcsán elkékülhet, majd további pár másodperc elteltével a végtagokon ritmikus rángatózás lép fel, de a légvételek ilyenkor már beindulnak. A végtagok rángása általában 1-2 perc alatt oldódik, de 10 percen belül mindenképpen (egyszerű lázgörcs).

A gyermek tudata nem mindig tisztul fel a rángások után, hanem rövid, roham utáni alvásba merülhet, a történtekre pedig nem emlékszik. Mivel a lázgörcs az esetek túlnyomó többségében a láz felszálló szakaszában jelentkezik, nem feltétlen érezzük túlzottan melegnek, lázasnak a gyermeket. A roham alatt a gyermek nyelvét elharaphatja, sérülhet, bepisilhet, székletet üríthet.

Komplikált lázgörcsről akkor beszélünk, ha a fenti jelenségek 15 percnél tovább tartanak, egy alkalommal kettőnél többször ismétlődnek, vagy ha más idegrendszeri eltérés is észlelhető.

Teendők lázgörcs esetén

A roham megfeszüléses szakaszában testszerte izomgörcs lép fel. Mivel ilyenkor pár másodpercig nem vesz levegőt a gyermek és elkékülhet, ez roppant ijesztő látványt kelt. De amennyiben az ilyen elkékülést görcsösen megfeszült izmok mellett észlelik, akkor biztosak lehetnek benne, hogy lázgörcs vagy epilepsziás jellegű nagyroham zajlik, amely során a légzés garantáltan beindul! Akkor is, ha a másodpercek végtelen hosszúnak tűnnek!

(Más típusú légzésleállás esetén nincs az izmokban görcs, a gyermek tónustalan, ezért azokban az esetekben az újraélesztésre vonatkozó szabályok érvényesek. Félrenyelés, aspiráció esetén kínzó köhögési roham, légszomj lép fel kezdetben még ép eszmélet mellett).

Felesleges (mert úgysem lehetséges a rágóizmok görcse miatt) és tilos a gyermek száját feszengetni! Csak sérüléseket, fogkiütést, annak félrenyelését lehet elérni az erőszakos szájnyitással! (A lélegeztetésre szorulónak könnyen ki lehet nyitni a száját!!!)

A gyermeket védeni kell, hogy az akaratlan rángások és az eszméletlenség alatt nehogy további sérülések érjék. Ha a gyermek pár percig alszik a lázgörcs végén, akkor hagyjuk nyugodtan pihenni, ne rázogassuk, pofozgassuk, fel fog tisztulni a tudata! Mérjünk a végbélben lázat, mert az egyértelművé teszi, hogy lázgörcs zajlott a gyermeknél. A gyermek életének első lázgörcse után kórházi felvétel javasolt, komplikált lázgörcs esetén pedig ez sürgősségi feladat.

Az egyszerű lázgörcs jóindulatú betegség, az epilepsziához semmi köze, annak későbbi életkorban való bekövetkeztét mindössze kb. 3%-kal növeli. Komplikált lázgörcsön átesett gyermekek esetében ennek kockázata 17%. Tartós görcsgátló, antiepilepsziás kezelésre általában nincs szükség.