fbpx
Lepkehimlő
Lepkehimlő – Fertőzéses bőrpír

Az elmúlt hónapokban feltűnően sok lepkehimlős gyermek fordult meg a gyermekorvosi rendelőkben, ezért mindenképpen indokolt, hogy összefoglaljuk, hogy mit érdemes tudni erről a fertőző betegségről.

Lepkehimlő
Lepkehimlő

Mivel a vírus terjedése a kiütések megjelenése előtt történik, ezért tud könnyen nagyszámú gyermeket megbetegíteni a közösségekben, hiszen sokszor semmilyen látható jele nincs, hogy fertőző betegségben szenved egy gyermek.

Az elmúlt években megjelent Covid fertőzések kapcsán a lepkehimlő előfordulása is jelentősen csökkent a korábbi időszakokhoz képest. Ugyanakkor a Covid visszaszorulásával párhuzamosan megnövekedtek a lepkehimlős megbetegedések, hiszen a gyermekközösségekben lecsökkent a Covid időszakában a kórokozóval szemben immunitás, mivel nem találkoztak vele a gyermekek a kórokozóval.

A lepkehimlő betegséget az ún. Parvovírus B19 nevű vírus okozza, mely cseppfertőzéssel terjed. Tekintettel a vírus „.alattomos” terjedésére különösen fontos az alapveő higiénés rendszabályok betartása, elsősorban a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés, szellőztetés. Különösebb teendőt nem igényel maga a megbetegedés, általában pár nap elteltével megszűnnek a kiütések, de akár 1-2 hétig is fennállhatnak. Fontos tudni, hogy napfény, erőteljes fizikai aktivitás, stressz esetén a kiütések visszatérhetnek, elhúzódóvá válhatnak.

Amennyiben nagyon viszketők lennének a bőrelváltozások, akkor átmenetileg antihisztamin készítményt kaphatnak a gyermekek.

A vírus a magzatokra károsító hatással lehet az első trimeszterben, ezért fontos, hogy a várandósokkal tudassuk, ha ebben a betegségben szenvedő gyermekkel találkoztak, hogy jelezni tudják ezt orvosuk felé.