fbpx
Megszokásos székrekedés
Megszokásos székrekedés

Nagyon gyakori állapot különösen kis óvodások körében, ezért érdemes összefoglalni a kiváltó okokat és a megoldás lehetséges lépéseit.

A kialakulásának első lépése, hogy a gyermeknek nagyon kemény széklete alakul ki. Ez bekövetkezhet diéta hibából (kevés rost, olyan zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, melyek székrekedésre hajlamosíthatnak), elégtelen folyadék-ellátottságból (folyadékvesztés erős izzadás, esetleg hányás során, nem megfelelő mennyiségű ivás) vagy akár akaratlagos székletvisszatartásból (pl. idegen környezet élménye közösségbe kerüléskor). A kemény széklet ürítése kellemetlen, fájdalmas lehet, amihez még akár a végbéltájék berepedése is társulhat. Ez utóbbi miatt a széklet felszínén friss vér jelenhet meg. A berepedt végbél további fájdalmat okoz a székelésekkor. A székletürítéshez kapcsolódó negatív élmények arra késztetik a gyermeket, hogy visszatartsa a székletet a székelési inger jelentkezésekor, hiszen szeretné a kellemetlen fájdalmat elkerülni. Sajnos azonban a székelési inger elnyomása vezet a megszokásos székrekedéshez, vagyis a gyermek rossz irányba állítja át a székletürítés vegetatív szabályozását. Mindezzel a panaszait kiváltó kemény, bogyós székleteket és ennek fájdalmas ürítését fogja saját maga számára konzerválni, azaz a székrekedése krónikussá válik. A kemény széklet a végbélgyűrűt részlegesen nyitva tarthatja, ezért a mögötte lévő lazább széklet körbefolyhatja és a nyitott végbélen keresztül ürülhet, szennyezve a fehérneműt. Ilyenkor a szülők széklettartási problémára, hasmenésre gyanakodnak, és csak a pontos rákérdezések során derül fény arra, hogy éppen ellenkező probléma van a háttérben.

Hogyan segítsünk a megszokásos székrekedéstől szenvedő gyermeknek?

Természetesen nem cél a székrekedésre hajlamosító táplálékoknak a kiiktatása az étrendből, de az egyoldalúságot mindenképpen célszerű kerülni. Ha azt tapasztalja a szülő, hogy gyermekénél bizonyos élelmiszerek a széklet elmaradását okozzák, akkor szerencsés az elfogyasztásuk napján olyan zöldségféléket, gyümölcsöket is beiktatni az étrendbe, melyek a székletürítésre inkább kedvező hatással bírnak.

Valamennyi életkorban a folyadékbevitel emelése segíthet.

A rostbevitel fokozása mindenképpen előnyös a panaszok megszűntetéséhez. Nagyobb gyermekeknek a reggeli előtt adott rostos gyümölcslevek, lekvárok, műzlik, aloe vera gél jótékony hatásúak.

Sokszor elfelejtik a szülők, hogy a mozgásszegény életmód szintén székrekedéshez vezet. Főképpen túlsúlyos gyermekeket nehezebb rávenni a korosztályuktól elvárható fizikális aktivitásra, de a túlzott tévénézés, számítógépezés a mozgástól is elveszi az időt.

Ha a székrekedés a fenti étrendi és életmódbeli változtatásokkal sem szűnik meg, akkor átmenetileg székletlazító szirup adható a gyermeknek, mely nem szívódik fel, hanem a bélben fejti ki jótékony hatását. A készítmény adásával az a cél, hogy a gyermeknek lehetőség szerint mindennap legyen formált széklete.

Ha a székrekedés aktuálisan heves nyugtalanságot, hasi görcsöket okoz, és a szélcsövezéssel, glicerines végbélkúp adásával sem lehet székletet produkálni, akkor az orvos által végzett beöntéssel elérhető a „besült” széklet eltávolítása. Természetesen ebben az esetben is a cél az, hogy megszűntessük a székrekedés kiváltó okait, és mielőbb rendezzük a székletürítés ritmusát.