fbpx
szezonális allergia
Mit tegyünk szezonális allergia esetén?

Néhány gyakorlati tanácsot célszerű allergia esetén betartani.

A növények a reggeli, délelőtti órákban bocsátják ki pollenjeiket, ezért a szabadlevegőn történő tartózkodást, szellőztetést inkább a délutáni, esti órákra vagy amennyiben mód van rá, akkor eső utánra érdemes ütemezni. Természetesen a városokban megrekedt magas pollentartamú levegőben állandóan magas lehet a nem kívánatos pollenek aránya, melyek allergizáló hatását a városi légszennyezettség tovább fokozza. Ezért pollenszezonban kevésbé javasolt a szellőztetés. Célszerű a lakást légszűrővel, igazoltan hatékony pollenszűrővel bíró készülékkel ellátni.

Kertes házak esetén különösen fontos, hogy a hozzátartozók fokozottan ügyeljenek a gyomtalanításra, kertgondozásra.

Hazatérve szokja meg az allergiás gyermek, hogy kéz és arcmosással távolítsa el a polleneket magáról. A mechanikai pollen eltávolítás terjedjen ki az orr- és szemnyálkahártya tiszta vízzel történő mosására is.

A pollenallergiás beteg ne egyen mézet, virágporkészítményeket, propoliszt, de a szobanövényekkel, vágott virágokkal se halmozzuk el a lakást.

Ha a családban pollenallergiás gyermek van, akkor célszerű a szezonális allergia időszakára eső szabadságot a tengerpartra vagy a hegyekbe tervezni.

Allergiás betegek esetében ismert jelenség az ún. keresztallergia. Ilyen esetekben bizonyos anyagok szerkezete hasonló az allergiát kiváltó anyagéhoz, ezért a szervezet a keresztallergénnel történő találkozás során is allergiás reakciót produkál. Ilyen esetekben a keresztallergének kerülése is enyhíthet a panaszok hevességén, gyakoriságán.

A leggyakoribb keresztallergének:

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
Fekete üröm: kömény, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, kapor, kivi, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller.
Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy.
Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó.
Földimogyoró: dió.
Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.