fbpx
A nyár árnyékos oldalai
A nyár árnyékos oldalai

A nyárról a legtöbb embernek a kikapcsolódás, a felhőtlen pihenés jut az eszébe. Sajnos azonban néhány kórkép ebben az időszakban is borússá teheti a vakációt – az egyébként egészséges egyéneknél is. A leggyakoribb, a vakációzók kikapcsolódását megzavaró betegségek a hasmenéses kórképek, valamint az alsó húgyúti fertőzések, de nem ritkák a balesetek, rovarcsípések, napártalmak sem. Ezek megelőzése kellemetlen napoktól óvja meg a pihenni vágyókat.

Utazók és a hasmenés

Utazások alkalmával gyakori jelenség, hogy a megérkezést követően a vakációzónál néhány napon belül hasmenéses panaszok alakulnak ki. Különösen egzotikus országokba, illetve olyan helyekre történő utazáskor fordulhatnak elő, ahol a higiénés körülmények kívánnivalót hagynak maguk után. Természetesen hasonló panaszok előfordulnak nem megfelelő vízminőségű strandokon történő fürdőzések után.

A tünetekért számos mikroorganizmus tehető felelőssé. Ilyenek az Escherichia coli, a Salmonella, a Shigella, a Campylobacter baktériumtörzsek, vagy pl. az ún. Norwalk vírus. Hányinger, hányás, görcsös hasi fájdalmak, gyakori híg székletürítés, láz, gyengeség a leggyakoribb, a fertőzés hatására fellépő szimptóma.

A tüneti kezelés – só-, ill. folyadékpótlás, diéta és adszorbensek (vagyis olyan anyagok, amik megkötik a tápanyagokat) – mellett általában néhány napon belül megszűnnek a kellemetlenségek, de szerencsésebb, ha a megelőzésre fektetünk nagyobb hangsúlyt. A prevenció jegyében tehát fokozottan figyelni kell a higiéniás alapszabályok betartására. Elsősorban palackozott italok fogyasztása ajánlott, és gondosan mérlegeljük az is, hogy milyen helyen étkezünk. Az sem mellékes, hogy mennyire vagyunk védettek a fent említett kórokozókkal szemben.

Az utóbbi évek kutatásai igazolták, hogy a bélflóra összetétele többek között jelentősen befolyásolja a bélfertőzésekkel szembeni védekezőképességünket. Az úgynevezett probiotikumok – például a Lactobacillus és a Bifidobacterium csoportba tartozó baktériumok – élő mikroorganizmusok. Számos kedvező élettani hatásuk mellett képesek a kórokozó baktériumok szaporodásának és toxikus anyagaik termelésének visszaszorítására, ezáltal fontos szerepük van a gyomor-bél rendszeri fertőzések megelőzésében. Élelmiszerekkel, ill. étrend-kiegészítőkkel történő bevitelük javasolt az utazók hasmenéses betegségeinek megelőzésére, kezelésére.

Alsó húgyúti fertőzések

Az alsó húgyúti fertőzések elsősorban a kislányok és a hölgyek pihenését zavarhatják meg, ugyanis a nők – az anatómiailag rövidebb húgycső miatt – az úgynevezett felszálló fertőzésekre jóval hajlamosabbak, mint a férfiak.

A fertőzések zöméért az Escherichia coli baktérium tehető felelőssé, de a tüneteket egyéb baktériumok és vírusok is kiválthatják. Alhasi fájdalom, gyakori vizelési inger, fájdalmas, csípő vizeletürítés, nyákos, véres vizelet kíséri a megbetegedést. A bőséges folyadékbevitel (gyógyteák), illetve szükség esetén antibiotikumok szedése mellett pár nap alatt jelentősen csökkenek a kellemetlen panaszok.

Az alsó húgyúti fertőzések kivédésére – jó, ha tudjuk -, létezik természetes segítség (az általános életmódi tanácsokon, nemi higiéniai követelmények, bő folyadék bevitele, rendszeres vizeletürítés stb.) túl is.

A segítség gyümölcs képében érkezik. A gyümölcs pedig nem más, mint a vörös áfonya és amerikai rokona, a tőzegáfonya. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az áfonyában található egy olyan vegyület, mely képes meggátolni az Escherichia coli baktérium megtapadását és szaporodását a húgyúti nyálkahártyán. Mind az alsó húgyúti fertőzések megelőzésében, mind az akut és krónikus fertőzések kezelésében empirikusan igazolódott kedvező hatása.

Az áfonyakoncentrátum fogyasztása mindazoknak ajánlható, akik tudják magukról, hogy hajlamosak alsó húgyúti fertőzésre, illetve akik tartanak a strandolás és uszodák ilyen irányú negatív hatásaitól.

A hőség átka: napszúrás, napégés, hőpangás

A nyári kánikulában meglehetősen gyakori napégést, napszúrást, hőpangást úgy lehet megelőzni, ha a legnagyobb hőségben – délelőtt 11 és délután 15 óra között – nem tartózkodunk a napon, vagy árnyékba húzódunk. Fontos a megfelelő, magas faktorszámú fényvédő készítmények használata, és a rendszeres és megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Szülőként nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a gyermek képes legyen megfelelően párologtatni. Ha ugyanis nem tud izzadás útján megszabadulni a felesleges hőtől, akkor hőpangás alakulhat ki.  A hőpangás megemelheti a testhőmérsékletet, és olyan látszatot kelthet, mintha a gyermek egy fertőzésben szenvedne.

Gyors lefolyású nyári vírusfertőzések

Kisgyermekes szülők körében nagy ijedtséget kelthet, ha a gyermek láza hirtelen, a semmiből felszökik, és egy-két napig kitart. Majd utána megszűnik, mintha elvágták volna, miközben semmilyen egyéb tünet nem kíséri.

Szerencsére legtöbbször nincs különösebb ok az aggodalomra, amennyiben a láz nem nagyon magas, a gyermek közérzete pedig alapvetően jó. Azt viszont észben kell tartani, hogy a láz és a környezet hőmérsékletéből adódó fokozott izzadás miatt jelentős folyadék- és sóvesztés léphet fel. A só- és ionpótlás is fontos, nem elég csak vizet adni a gyermeknek. E célra kiválóan alkalmasak a patikában kapható rehidráló folyadékok. Kevesen tudják, hogy a kisgyermekek testfelülete a testtömegükhöz képest nagyobb, mint egy felnőtté, tehát ők arányában több folyadékot veszíthetnek az izzadással. Ezért tudnak könnyebben kiszáradásközeli állapotba kerülni.

A folyadékpótlás és rossz közérzet esetén a lázcsillapítás a legtöbb hasonló esetben elegendő a gyógyuláshoz. Ha viszont a láz nagyon magasra szökik, vagy napokig makacsul tartja magát, esetleg más tünet is társul hozzá, érdemes orvoshoz fordulni.

Játszótéri balesetek és égési sérülések

Jó időben a szabadtéri balesetek valószínűsége is megnő, legyen szó biciklis-, vagy játszótéri balesetekről, apróbb égési sérülésekről. Érdemes előre felkészülni ezekre, és az otthoni házipatikába feltankolni sebfertőtlenítőből, ragtapaszból és gézlapból.

Égési sérülések esetén fontos az azonnali hűtés. Az égés pillanatában elszenvedett szöveti sérülést ugyan már nem lehet visszafordítani, de a nagy kiterjedésű szövetroncsolódás azonnali hideg folyóvizes hűtéssel mérsékelhető. Ilyen esetben a hűtés legyen az első lépés, aztán jöhet a fájdalomcsillapítás, majd a sebkezelés. A hámsérülést tartsuk mindig sterilen. Máig elterjedt az a káros tévhit, miszerint a tejföl vagy az olaj jól hűti a sérült bőrt. Ezek használata azonban kerülendő, mert ha a roncsolt bőrre ilyesmit kenünk, azzal csak táptalajt biztosítunk a különféle kórokozóknak, amelyek aztán a seb elfertőződését okozhatják.

Apróbb égési sérülések kezelésére legalkalmasabbak az e célra fejlesztett habok és gélek. Amennyiben viszont a sérülés nagy kiterjedésű, ne kísérletezzünk otthoni kezeléssel, hanem haladéktalanul kérjünk szakszerű orvosi ellátást.

Minden évben előfordulnak tragikus, otthoni fulladásos balesetek, amelyek egy kis odafigyeléssel megelőzhetők lennének. A kerti pancsolók, medencék mellett egyetlen pillanatra se maradjon a gyermek felügyelet nélkül, mert még a tízcentis vízben is pillanatok alatt elmerülhet. Megcsúszik, elesik, hirtelen nem tudja, mi történik vele, és alámerül. Egy másik közismert, fürdőzéssel kapcsolatos veszélyforrás, ha felhevült testtel ugrunk a vízbe, ez ugyanis reflexszerű szívmegállást okozhat.

Ízeltlábúak és a csípéseik

Tavasszal és nyáron, amikor több időt töltünk a szabadban, megnő a különféle rovarcsípések kockázata. A darázs- vagy méhcsípés nagy riadalmat tud okozni. Ennek is vannak fokozatai: aki ismerten allergiás a rovarmérgekre, nem közlekedhet epinefrin injekció nélkül. Azonnali beadásával megelőzhető az életveszélyes anafilaxiás sokk. Szülőként mindig nézzük át a szabadban kínált ételt és italt is, mert előfordulhat, hogy darázs repült bele. Egy nyelvet ért csípés következtében pedig megduzzadhat a nyelv-, garat- és szájnyálkahártya, ami komoly pánikreakciót válthat ki a gyerekből és a szülőkből is.

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy gyakran csak a rovarcsípést követő 8-12 óra elteltével jelentkezik komolyabb bőrreakció, pír vagy duzzanat. Ennek az az oka, hogy a szervezetbe kerülő méreganyag több óra múlva is képes kitágítani a hajszálereket, így az érintett területen ödéma keletkezik. Ilyen esetben antihisztamin tartalmú cseppel, krémmel lehet lelohasztani a duzzanatot. A jó idő beköszöntével nemcsak a darazsak és méhek támadnak, hanem a kullancsok is. Védőoltással megelőzhető a kullancsok terjesztette agyvelőgyulladás, ám a Lyme-kór ellen egyelőre nincs vakcina. Mivel a Lyme-kór bakteriális eredetű, az időben elkezdett antibiotikumkúra hatásos lehet. A komolyabb bajt megelőzése érdekében szabadtéri programok után tanácsos alaposan átnézni magunkat és gyermekeinket is.