fbpx
Alvás közbeni bevizelés
Alvás közbeni bevizelés (Enuresis nocturna)

Alvás alatti (elsősorban éjszakai) bevizelésről fiúknál 6 éves, lányoknál 5 éves kor felett beszélünk. Több formája létezik.

Elsődleges éjszakai bevizelés. A vizelettartás alvás közbeni zavara a születés óta fennáll, a gyermeknek soha nem voltak tartósan száraz éjszakái.

Másodlagos éjszakai bevizelés. A gyermek legalább 6 hónapon keresztül szobatiszta volt, de ezt követően ismételten jelentkeztek az éjszakai bevizelések.

Éjszakai ágybavizelés egyetlen tünetként. Kizárólag ez az egyetlen panasz.

Más tünetekkel kísért alvás közbeni bevizelés. Az éjszakai bepisilés mellett egyéb tünetei is vannak a gyermeknek. Ilyenek az ébrenlét alatti vizeletbecsorgás, a sürgető vizelési késztetés, a gyakori vizelési inger, a húgyúti fertőzés tünetei (gyakori, csípő, kis mennyiségű vizeletürítés, elégtelen vizeletürítési érzés), a székrekedés.

A pontos diagnózishoz és az ennek megfelelő kezeléshez alaposan fel kell térképezni a gyermek folyadékforgalmát (az elfogyasztott és ürített folyadék mennyisége), a nappali vizelési szokásokat, az esetlegesen társuló székrekedést, a folyadékfogyasztás nappali megoszlását. Utóbbi esetében nem ritkán felfedezhető, hogy a gyermek napközben a közösségben nem iszik eleget, majd hazaérkezést követően „behozza” a lemaradást, és a folyadékbevitelének a döntő része a nap második felére, a lefekvés előtti időszakra esik. Ilyenkor persze nem csoda, ha a vizelet-kiválasztás nagy része az alvás idejére fog tolódni.

Következő lépésként fontos megmérni a reggeli első vizeletfajsúlyát (a vese koncentrálóképességét), amelyre bármelyik gyermekorvosi rendelőben lehetőség van. Amennyiben a reggeli első vizelet fajsúlya 1010, vagy alatti, akkor a gyermeknek az esti órákban már nem adunk folyadékot (esti szomjaztatás), és a másnap reggeli vizeletének fajsúlyát ismételten megmérjük. Ha az így mért fajsúly 1020 fölé emelkedik, akkor a túlzott folyadékbevitel az oka az éjszakai bevizeléseknek, amely könnyen orvosolható a megfelelő ivási szokások kialakításával.

A húgyhólyag normális beidegzési működésének a vizsgálatához meg kell figyelni a gyermek vizelését. Ha a vizelet megindítása után beszéltetjük a gyermeket és a figyelme elterelésekor a vizelete elakad, vagy szakaszossá válik, akkor felmerül a húgyhólyag beidegzési zavara.

A további kivizsgálás során laboratóriumi vizeletvizsgálatot kell végezni. Ha a vizeletüledékben fehérvérsejtek vannak, akkor húgyúti fertőzés miatt vizeletfertőtlenítővel orvosolható a probléma. Ha a vizeletben cukor van, akkor cukorbetegség irányában kell vizsgálatokat végezni. Ha a vizeletben vér és/vagy fehérje található, akkor további vizsgálatok szükségesek a pontos kiváltó ok kiderítéséhez.

Az alvás közbeni bevizelés az egész család mindennapjait befolyásolja. Nyilván nem pihen kielégítő módon a gyermek, akinek ilyen panaszai vannak, de a szülőknek sem egyszerű az állandó éjszakai „program”. Nehéz olyan tanácsokat adni, melyek könnyebbé teszik a mindennapokat, és hosszútávon, előremutatóan nyújtanak segítséget. Hiszen könnyen mondhatja az orvos, hogy ne használjanak éjszakára pelenkát, mert „kényelmessé” teszi a gyermeket és konzerválhatja a bepisiléseket, de az állandó felkelés a szülőket is megviseli mind fizikálisan, mind lelkileg. A megnedvesedett ágynemű cserélgetése, a gyermek átöltöztetése sokkal kellemetlenebb, mint lefekvés előtt pelenkát adni.

Mégis miket próbáljunk meg a bepisilős gyermekek esetében?

Először is fontos, hogy felmérjük a gyermek folyadékforgalmát, vagyis, hogy mennyi folyadékot fogyaszt, és mennyit ürít. Amennyiben a túlzott folyadékbevitel áll a háttérben, akkor a helyes ivási szokások bevezetése orvosolja a problémát.

Fontos, hogy a szülő tájékozódjon a gyermek közösségben eltöltött ideje alatt tapasztalt ivásairól. Meg kell próbálni azt elérni, hogy a gyermek folyadékbevitelének kétharmada az ébrenléti időszakának az első felére essék, és lefekvés előtt 2 órával lehetőség szerint már ne igyon.

Fontos, hogy megszokja a gyermek, hogy közvetlen lefekvés előtt pisiljen, hiszen egy eleve nem üres húgyhólyag – az éjszaka kiválasztott vizeletmennyiséggel – jóval könnyebben „túlcsordul”.

Szokták alkalmazni éjszaka bepisilő gyermekek esetében az ébresztéses megoldást, amikor is a szülő egy meghatározott éjszakai időpontban felébreszti a gyermeket és megpisilteti. A gond, hogy nehéz megtalálni az ideális időpontot, gyakran már előtte kiürült a hólyag, de az sem ritka, hogy az éjszakai pisiltetés után az éjszaka hátralévő részében mégis lesz bevizelés.

A vizelés gátlásának erősítésére javasolják az úgynevezett hólyagtréninget. Meg kell kérni a gyermeket arra, hogy ha napközben érzi a vizelési ingert, akkor azt jelezze a szülőnek, és próbálja meg a vizeletét lehetőség szerint még percekig visszatartani.

Érjük el, hogy a gyermek megszokja azt, hogy 2-3 óránként pisiljen. A vizelési inger nélkül, akaratlagosan indított vizelés ugyanis elősegíti a tudatos kontrollt a vizelési reflex fölött.

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy tilos a gyermeket az éjszakai bevizelések miatt akár lelkileg, akár fizikailag fenyíteni! Éppen eléggé kellemetlen ez számára, nemhogy még érzelmileg tovább sérüljön. Viszont a pozitív megerősítéssel érdemes megpróbálkozni. Ilyen lehet a száraz éjszakák jutalmazása valamilyen egyszerű, de a gyermek számára értékes kis ajándékkal, mint például matricával, naptárba rajzolt mosolygó napocskával, figurával. Ilyenkor is figyelni kell azonban arra, hogy az ajándék elmaradása ne frusztrálhassa a gyermeket a nedves éjszakát követően.